Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Tévhitek a hátfájásról

Tévhitek a hátfájásról

Sokan azt gondolják, hogy ha egyenes háttal ülnek, és erőltetve egész nap úgy viselkednek mintha karót nyeltek volna, az egészséges. Ez nem igaz. Természetesen az sem a legjobb ha görnyedt háttal ülünk, vagy járkálunk, inkább próbáljunk természetes testtartást felvenni.
Jó ha tudjuk, hogy a közhellyé vált szállóige, miszerint „ha nehezet emelünk, könnyen megemelhetjük magunkat” csak részben igaz. Nem az a probléma hogy mennyit emelünk- persze ez nem azt jelenti hogy szuperhősként lehet viselkednünk, a testsúlyunk mintegy 10%-át vagyunk képesek felemelni megerőltetés nélkül- a hangsúly a HOGYAN-on van. Sokkal inkább fontos, hogy miközben lehajolunk- akár azért hogy felvegyük a cipőnket, akár azért hogy felemeljünk egy súlyzót- egyenes legyen a hátunk, és inkább a lábunk izmait használjuk a súly megtartásához, és ne hajlítsuk be a hátunkat, vagy ne emeljük fel egyik lábunkat sem, mert annak tényleg következményei lehetnek.
Akár hisszük, akár nem, nem ajánlott hetekig ágyban feküdni, már egy-két nap után mozogjunk, méghozzá egyre többet, újra szoktassuk hozzá a testünket.
Újabb tévhitek vannak a testsúlyt illetően is, melyek arra alapoznak, hogy a túlsúlyos embernek sokat fájhat a háta, míg a sovány, vagy anorexiásnak pedig egyáltalán nem. Ez egyáltalán nem így van, a túlsúlyos ember, ha rendszeresen mozog, elkerülheti a hátfájás problémáját, viszont az igaz, hogy a túlsúly felesleges megterhelés a gerinc számára. Ezzel ellentétben, egy csont sovány ember is panaszkodhat hátfájásra, pont amiatt, hogy sokkal gyengébbek a csigolyái, és a fáradékonyságra fogott lustálkodás pedig ugyancsak hátrányos.
Ugyancsak a tévhitek közé tartozik, hogy a kemény matrac a legmegfelelőbb, inkább válasszuk a középutat, se túl puha, se túl kemény.
Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a mozgás soha nem rossz, a megfelelő, esetleg egy sérülés után egyénre szabott edzésprogram csak segít a hátfájás elmulasztásában. Jót tehet a fájdalom elmulasztásában a hátmasszázs is, mely meg is előzheti a derékfájdalmak kialakulását.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipoglikémia

A hipoglikémia a vércukorszint leesését jelenti. Ha a vércukorszint 3,3 mmol/l alá esik, akkor beszélünk …

Hozzászólás