Kezdőlap / Egészség és fitness / Túl sok készterméket vásárolunk

Túl sok készterméket vásárolunk

Úgy eszik a gyermek, ahogy a szülő, a helyes táplálkozás nem pénz kérdése, ne engedjünk a kényelmi megoldásoknak! Hogy milyen táplálkozási szokásai lesznek egy gyermeknek, szinte kizárólag a szülő felelőssége. Nagyon fontos lenne már terhesség idején felvilágosítani az édesanyákat a helyes táplálkozás fontosságáról, mert nem mindegy, ők mit fogyasztanak ilyenkor és a szoptatás alatt. A csecsemőknek féléves korukig az anyatej az ideális. Ezután lehet megkezdeni az úgynevezett hozzátáplálást. Fontos, hogy egyesével vezessük be az új zöldséget, gyümölcsöt és néhány napig adjuk egyre nagyobb adagban. Ha nem jelentkezik érzékenység, következhet egy új étel. Egyéves kor alatt nem kaphat a csecsemő tehéntejet, tojást, búzalisztet tartalmazó ételeket, olajos magvakat. Ekkor még nem fejlett a bélrendszerük, nem tudják hasznosítani ezeket a táplálékokat és gyakran alakul ki allergia. Egyéves kor után, a hét első három napján kétszer, a további négy napon egyszer főzeléket kapjon a gyermek, húst pedig naponta egyszer, nagyon fontos a helyes szülői minta is. Nyugodt körülmények között, ülve étkezzünk. Lehetőség szerint kevés, friss fűszerrel ízesítsünk. Használjunk sütőzacskót, kerüljük a kész ételeket. Naponta ötször, keveset kell étkezni. Soha ne engedjük, hogy gyermekünk játsszon az étellel, és étkezés közben ne hagyjuk magára. Nem kell erőltetni, ha nem ízlik, vagy nem kíván valamit. Óvodás korra kialakul az íz világ; ha pozitív képet lát maga előtt a gyermek, akkor megtanulja a kulturált, higiénikus táplálkozást. Ekkorra kialakulhat az egész életre szóló, helyes táplálkozás. Érdemes bevonni gyermekeinket a főzésbe, engedjük meg, hogy segítsenek.
Gyakori, hogy a szülők péksüteménnyel, édességgel érkeznek gyermekükért az óvodába.
Ez nem helyes. Adjunk ilyenkor gyümölcsöt vagy natúr joghurtot. Jó lenne, ha egy szülő se vinne be az óvodába édességet, rágcsálnivalókat. Meg kell tanítani gyermekünket arra, hogy várja meg a főétkezést. A zsíros, cukros, olajos termékek. Fogyasztása étvágytalanságot okoz. Utána már nem szívesen eszi meg a vacsorát, elmarad a főétkezés. ha például chipset kap a gyermek mikor éhes, ez rögzül benne és máskor is ezt fogja kérni. nem helyettesíthet a főétkezés mással. Ebéd vagy vacsora után kaphat a gyermek néhány kocka csokit, vagy egy kis adag rágcsálnivalót. Azonban, soha ne adjunk nagy mennyiséget. Az étel, különösen az édesség, soha ne legyen jutalmazás!
A gyorséttermek kínálatánál a mértékletességen legyen a hangsúly, nem gond, ha egyszer-egyszer itt is eszünk, de ne az ott kapható étel legyen a vasárnapi ebéd. A tévéreklámok nagy hatással vannak a gyermekekre, gyakran kínálnak az ételek mellé játékot, amit a szülők megvesznek. Ha elindul a „gyűjtés”, egyre gyakrabban szeretnének a gyerekek itt enni.
A gyorséttermi ételek pedig nagyon sok kalóriát tartalmaznak.
Konkrétan nem lehet kijelenteni, hogy van összefüggés a táplálkozás és a hiperaktivitás, a túlmozgásosság között, de ha egy gyermek koffein tartalmú italokat fogyaszt, az természetesen élénkséget okoz. Egy készétel sok adalékanyagot, tartósítószert tartalmaz, ráadásul nagyon magas a kalóriatartalma. Ma nagyon sok mindenben megtalálhatóak az édesítőszerek is. ezek nem természetes anyagok, szervezetünknek nincs szüksége rá. ha nagy mennyiség kerül szervezetünkbe különösen gyermekeknél, problémákat okozhat.
A mozgásszegény életmód és rendszertelen táplálkozás cukorbetegséghez vezethet.
A szülők gyakran esnek abba a hibába, hogy azt mondják, nincs pénzem egészsége élelmiszerekre. Pedig a késztermékek nagyon drágák. Inkább kényelmi szempontok játszanak szerepet, és sokszor az időspórolás is csak látszólagos.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás