Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Tüsszögő ország

Tüsszögő ország

Megfigyelték, hogy ha a tavasz utolsó napjai nyáriasan melegek, akkor hosszú parlagfűszezonra kell számítani. Ugyanis a májusi hőség előrébb hozhatja a parlagfű virágzásának kezdetét, és így már júniustól megkeserítheti az allergiára hajlamosak életét ez a rendkívül allergén gyomnövény. Ha a május hűvösebb, akkor csak kora ősszel kezdődik a parlagfű virágzás.
A parlagfű allergia leggyakrabban az 5-20 év közötti korosztályt támadja meg, és gyakoribb a városi lakosságnál. Intő jel, hogy évtizedekkel ezelőtt korántsem volt ennyire elterjedt ez a kór. A modern ember betegsége, és évről-évre többeket kínoz. Az utóbbi 10-15 évben megduplázódott a betegek száma, ami azt jelzi, hogy a nagyfokú környezetszennyezés, az emberek helytelen életvitele valószínűleg komoly mértékben gyengíti az immunrendszert, teret engedve ezzel az allergiának. Az allergia lényegében a szervezet hibás, eltúlzott válaszreakciója az egészségre ártalmatlan anyagokkal szemben is. Nem fertőz, ám jó eséllyel átörökíthető az utódokra. Szakértők az allergiát a TBC-hez hasonlítják, ugyanis ezt a betegséget is sokan magukban hordozhatják anélkül, hogy megbetegednének.
A kellemetlen panaszok – viszkető, égető orr- és szemfájás, váladékozás, tüsszögés, kötőhártya-gyulladás – mellé az a veszélyes következmény is társul, hogy a betegek 30-40 százaléka asztmás lesz. Szélsőséges esetben ennek a gyomnak a virágpora akár fulladásos halált is okozhat.
Az allergia elleni kezelés alapja az allergénnel való találkozás kerülése lenne, de mégse költözhetünk több hónapra egy barlang mélyére vagy egy hófödte hegycsúcsra.
Egy másik megoldás az “ellentámadás”, azaz a parlagfű irtása. Ez nemcsak lehetőség, hanem kötelezően elvégzendő feladat mindenkinek, aki földterület tulajdonosa. Akár több százezres bírságra számíthat, aki elmulasztja ezt a kötelezettségét.
Az allergiára hajlamosak számára nagy segítséget jelentenek a pollennaptárak, akkor időben elkezdhetik a jól bevált gyógyszereik szedését. Léteznek már olyan szerek, melyekkel esetleg megelőzhetők a tünetek. Sokat segítenek magukon, ha virágporszezonban kerülik a szabadtéri sportokat, zárva tartják a lakásuk és az autójuk ablakát, gyakrabban mosnak hajat.
Magyarországon az Egészségbiztosítási Pénztár költségvetésében komoly tételt jelent az allergiás tünetek elleni gyógyszertámogatás költsége, ugyanez elmondható az állami költségvetésben a parlagfű elleni védekezésre elkülönített összegről is. A pénzügyi kereteknek sajnos évről-évre emelkedniük kell.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kellemetlen allergia

Az allergia egyre több embert érint és sajnos egyre erősebb tünetekkel jár. A legtöbb embernek …

Hozzászólás