Kezdőlap / Állatok / Macska / Vad abesszin avagy a ceylon macska

Vad abesszin avagy a ceylon macska

A ceylont (vad abesszin) macskát Dr. Paolo Pellegatta olasz macskaszakértő 1984-ben Sri Lankáról vitte Olaszországba. A nagyközönség Como Macskakiállításon láthatta először ezt az egzotikus macskafajtát. A korábban ismeretlen fajta igen hamar meghódította a macska szeretők világát. A ceylon tipikus aguti macska bundáján számos csíkkal, valamint cirmos mintázattal a fején, a nyakán és a farokrészen. A macska fejének felső részén lévő csíkok egy kobra fejére emlékeztetnek. A ceylon jó ómen volt, mert a kobra Buddha szent állata. 1984-ben regisztrálták önálló fajtaként.
Jellemzői: Testmérete a kicsitől a közepes méretűig változik. A válla és csípője széles, bordázata jól fejlett. Lábai közepes hosszúságúak, a mancsai kerekek. A farok rövid és széles, vége lekerekített .
A feje rövid, kerek, széles. A fülei nagyok, széles alapúak, magasan tűzöttek, végük enyhén lekerekített. Szemei nagyok, egymástól távol helyezkednek el, a szem felső széle mandulavágású, az alsó kerek, színe sárga vagy zöld.
Szőrzete nagyon rövid, testhez simuló finom és fényes, az aljszőrzet minimális. A háta és az oldalai csíkozástól vagy pettyektől mentesen gyűrűzött. A csíkok határozottan jelentkeznek a nyakon, a lábakon és a farkon. Ezek a csíkok lehetnek “töröttek” a nyakon. A hasán két sorban pettyek láthatók. A farka vége egyenletesen színezett a gyűrűzöttség színével.
Az alapszín az összes színváltozatnál egyenletes, a homokszíntől az aranyig változik, a gyűrűzöttség színétől függően. A gyűrűzöttség lehet fekete, kék, vörös, krém, teknőc és kék-teknőc.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás