Kezdőlap / Pénzügy / A válságnak hála a faktoring szerepe felértékelődött a forgóeszköz finanszírozásban

A válságnak hála a faktoring szerepe felértékelődött a forgóeszköz finanszírozásban

A válságnak köszönhetően a bankok hitelezési hajlama drasztikusan csökkent, ennek köszönhetően a vállalkozásoknak új, nem klasszikus banki finanszírozási formák után kellett néznie. A faktoring egy olyan forgóeszköz finanszírozási eszköz, melynek során a faktorálást igénybe vevő vállalkozás az áruszállításból és szolgáltatás nyújtásából származó rövid lejáratú követeléseit egy faktorcégre, vagy bankra engedményezi. A faktor cég szerződés keretében átveszi a követeléseket és megelőlegezi azokat.
A faktoráló cég ezzel áthidalhatja a vevő részére történt teljesítése és a vevő fizetése közötti forráshiányos időszakot. Speciális esetekben mentesülhet a vevő fizetési kockázatától. Ez esetben a faktorcég viszont biztosítja a követeléseket vagy egy hitelbiztosítóval, vagy nemzetközi ügyletek esetén az importáló vevő országában található faktorpartnerével. A faktorálás általában pozitívan hat a vevők fizetési hajlandóságára, mivel ez esetben a vevő nem egy vele hasonló súlycsoportban lévő szállítóval áll szemben, hanem egy pénzintézettel. Ennek köszönhetően a faktorálás hitellel szembeni fajlagosan magasabb költségei megtérülnek.
A faktorcégek nem feltétlenül az ügyfelük hitelképességére kíváncsiak. Az adott ügyletet, vevő és szállító közötti kapcsolatot, és a faktorált terméket/szolgáltatást vizsgálják.
A faktorálás előnyei röviden:
-Csökken a kintlévőség, nő az eszközök forgási sebessége
-Könnyen tervezhető Cash-flow
-Egyszerű és gyors ügyintézés (pár nap alatt pénzhez lehet jutni)
-A vállalkozás üzleti sikereihez igazodó forrás ( ha a cég forgalma nő, kiállított számlái összege nő, az igénybe vehető finanszírozás szintén nő)
-Jellemzően a bankhitelnél gyorsabb, rugalmasabb ügyintézés, kezdő vállalkozások, rosszabb mérleggel rendelkezők is forráshoz juthatnak
-Nincs szükség biztosítékra, mint a bankhiteleknél

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adásvételi szerződés

Az adásvételi szerződés a csere mellett az egyik legrégebbi múltra visszatekintő szerződéstípus. Alanyai az eladó …

Hozzászólás