Kezdőlap / Egészség és fitness / Védekezzünk C vitaminnal!

Védekezzünk C vitaminnal!

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítanak a vitaminok fontos egészségvédő szerepére. Nézzük meg hát közelebbről az antioxidánsokként ismert tápanyagokat. Számos vitaminnak és ásványnak vannak antioxidáns tulajdonságai, akár antioxidáns enzimek részeként, akár önmagukban. A nyomelemek közül a szelén, a réz és a mangán kapcsolódik össze egy enzimmel, mely elpusztítja a szabad gyököket. Másrészt az E-, a C-, az A- és a B6 vitamin, a bétakarotin, valamint a cink önmagában, enzimektől függetlenül is semlegesíti a szabad gyököket.
C-vitamin
A C-vitamin számos testi funkcióban tölt be fontos szerepet, most azonban csak antioxidáns szerepére koncentrálunk. A C-vitamin (aszkorbinsav) talán a legtöbbet kutatott antioxidáns anyag. Az aszkorbinsav vízben oldódik, és sejtjeink, szöveteink, szerveink vizes összetevőinek nyújt védelmet. Testünk maga nem képes aszkorbinsavat előállítani, tehát kénytelenek vagyunk ételeinkből beszerezni ezt az életfontosságú tápanyagot. Érdemes megemlíteni, hogy a bioflavonidok gyakran együtt fordulnak elő az aszkorbinsavval, és az utóbbiaknak is van antioxidáns tulajdonsága.
Dr. Mark Levine, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézetében a C-vitaminnak a fehérvérsejtekre gyakorolt hatását vizsgálta. Kimutatta, hogy a fehérvérsejtek betegségek elleni tevékenységében a C-vitaminnak alapvető szerepe van. Dr. Linus Pauling pedig úgy találta, hogy a C vitamin fehérvérsejtekben mért szintje szorosan összefügg a szervezet, fertőzések elleni védekező képességével – a C-vitamin gyakorlatilag felpörgeti az immunrendszert.
A C-vitamin a narancs- és citromfélékben, a friss zöldségekben, a burgonyában és a gyümölcslevekben található. Ha ezekből eleget fogyasztunk, máris sokat tettünk szervezetünk megfelelő C-vitaminellátásának biztosítása érdekében. Számos tanulmány utal arra is, hogy a C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása összefügg bizonyos fajta rákos betegségek kisebb kockázatával.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás