Kezdőlap / Egészség és fitness / Vegetarianizmus / Vegetáriánusok a történelemben

Vegetáriánusok a történelemben

A vegetarianizmus korunkban egy divatos életmód, de mindenképpen egy döntés, amelynek oka lehet az állatok szeretete, vallás, egészséges táplálkozás, sőt a környezetvédelem is.
Persze néhány hetes, esetleg hónapos húsböjt még nem vegetarianizmus, de tisztítókúrának mindenképpen megfelel.
Nézzük a történelem nagy vegetáriánusait :

Pitagorasz (Kr. E. 569-475)
Elsősorban matematikai területen ismert a neve, bár a nyugati világban a vegetarianizmus előfutáraként említhetjük. Mielőtt a XIX. században elterjedt volna a „vegetarianizmus” kifejezés a húsmentes diétát Pitagorászinak nevezték.

Leonardo Da Vinci 81452-1519)
Ő a világ működését akarta megismerni, zseni, polihisztor volt. Vegetarianizmusának eredete nem ismert, de azt tudjuk, hogy nem fogyasztott húsételt.

Lev Tolsztoj (1828-1910)
Tolsztoj esetében a vegetáriánus életmódra való lépés etikai kutatásainak csúcspontját jelentette. Elég későn, 47 éves korában „tért meg”. Erkölcsileg-politikailag tartotta elfogadhatatlannak, hogy az orosz parasztoknak luxus számba ment egy szelet hús elfogyasztása. Persze segítette az egészségesebb életmódban is.
Dr. John Harvey Kellogg (1860-1951)
Kellogg korának leghíresebb hasi sebésze volt (kb. 22.000 sikeres műtettel).Életét a vegetarianizmus, mint egészséges táplálkozási forma hirdetésének szentelte. Pácienseivel is betartatta a húsmentes diétát. Alternatív termékek megvalósításával kísérletezett, neki köszönhetjük a mogyoróvajat és többféle dió és glutein alapú táplálékot is. 1934-ben az első szójatej is az ő nevéhez fűződik és hát persze mindannyiunk reggelije a corn flakes is.
Mohandas’Mahatma’ Gandhi (1869-1948)
Az indiai nép szabadságáért harcolt egész életében. Passzív ellenállóként az éhségsztrájk volt az egyik fegyvere. Gandhi számára a vegetarianizmus erkölcsi kérdés volt. Számára egy bárány élete ugyanannyit ért mint egy emberé. Szerinte egy nép erkölcsi fejlődése ahhoz mérhető, hogy miként bánnak az állatokkal. A vegetarianizmus nem csak vallási kérdést, hanem szenvedélyt is jelentett számára.

Persze megvannak korunk neves vegetáriánusai is : Paul McCartney, Morrissey, Natalie Portman, Pamela Anderson, Prince, Joaquin Phoenix, Douglas Hofstadter, Jane Goodall.

Végül is mindenki találhat magának egy jó okot – mindegy milyet – arra, hogy vegetáriánus legyen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …

Hozzászólás