Kezdőlap / Egészség és fitness / Vitaminok / Vízben oldódó vitaminok

Vízben oldódó vitaminok

A vízben oldódó teljes B-vitamin csoportot nevezzük B-komplexnek, melybe a B-vitamin minden alfaja beletartozik. Ilyen a B1 vitamin, amelyben vízben oldódó, hőre érzékeny vegyület. Segíti a szénhidrát elégetését, energiát generál, létfontosságú a szív és az izmok normál működésében. A tiamin bevitelét szervezetünkbe a szénhidráttal és energiával oldhatjuk meg. Hiányában tejsav és piros szőlősav halmozódik fel. Tünetek: étvágytalanság, szívgyengeség és keringési elégtelenség. Tiaminban gazdag a máj, a teljes kiőrlésű liszt, barna kenyér, hüvelyesek és az élesztő. A B2 vitamin segíti a szervezet oxidációját, a szöveti légzést és a méregtelenítést. Alkotóeleme a riboflavin, de mivel az ember bélflórája is termeli, ezért hiánytünetek ritkán fordulnak elő, ha mégis tünetei a következők: bőrelváltozás, szemmel kapcsolatos problémák (viszketés, szemégés, vörösödés, emésztési zavar, valamint kirepedezett ajkak). Főként tej és tejtermékek, máj, vese, tojás és hüvelyes növények tartalmazzák. A B3 vitamin, a nikotinsav, niacin faktor. Azonban a legtöbb esetben a vitaminkészítményekben niacin helyett niacin-amidot található, hogy az allergén reakciót kiküszöböljék. Hiányában bélrendszeri zavarok, fáradékonyság, étvágytalanság, fejfájás alakulhat ki. Táplálékban is bevihető, niacint tartalmaz a hús, máj, vese, zöldségfélék és a barna kenyér.
A tudomány beszél úgynevezett alternatív vitaminszemléletről is, ide tartozik a B4, B5 (pantoténsav), valamint a B6 vitamin is. Ez utóbbit ajánlják hányinger és menstruációs fájdalmak ellen is. A B6 vitamin feladata még az aminosavak átalakítása. Hiányában úgy nevezett pellegrás tüneteket produkál, de jele lehet még az idegesség, álmatlanság. Bőséges forrása az emberi szervezetnek a máj, hal, hús, gabonafélék, spenót és banán.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?

Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. …

Hozzászólás