Első tény, hogy a koleszterinben gazdag ételektől koleszterinünk nem fog az egekbe szökni. Fontos, hogy emellett egyéb tápanyagok is bekerüljenek a szervezetbe, megfelelő mennyiségben fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, elegendő folyadékbevitelünk legyen és rendszeresen mozogjunk. Viszont magas koleszterin szint esetén ajánlatos kevésbé zsíros ételeket fogyasztani. Második tény, hogy létezik jó koleszterin (HDL) és rossz koleszterin (LDL). A jó koleszterin segíti, hogy az érfalakon ne ragadjon meg a koleszterin, hanem az a májba kerül és ott lebomlik. A rossz koleszterin ezzel szemben lerakódásokat okoz az érfalakon. Harmadik tény, hogy a magas koleszterin szint veszélyes. Rizikófaktor az infarktusra, agyvérzésre, érelmeszesedésre nézve. Negyedik tény, hogy csak Amerikában több, mint 100 millió embernek magas a koleszterin szintje. Ötödik tény, hogy az LDL koleszterin szint értéke 100mg/dl alatt kell, hogy legyen, míg a HDL szintnek 40mg/dl fölé kell esnie. Hatodik tény, hogy az összkoleszterin-értékét figyelve a szám nem haladhatja meg a 200mg/dl-t, de fontos a HDL és LD külön mért értéke is. Hetedik tény, hogy a magas koleszterin szint oka valójában az elhízás, amelyet súlyosbít a stressz, mozgáshiány, életkor. Nyolcadik tény, hogy a koleszterin szint csökkenthető. Szedhetünk gyógyszert is amelyet kezelőorvosunk írt fel, de a természetben is vannak fontos anyagok. Ilyen például a lenmagolaj, fokhagyma, hal, főleg a lazac, omega-3 zsírsavak, vagy kérhetünk táplálékkiegészítő tablettákat is. Kilencedik tény, hogy nincsenek konkrét figyelmeztető jelek. Évente nem árt megméretni a koleszterin szintet, és elvégeztetni egy teljes vérképet. Tizedik tény, hogy ne felejtsük el, legfontosabb a megelőzés! Ha már gond van, akkor sem kell megijedni, mások is szenvednek ettől körülöttünk, bátran kérjünk segítséget!
Címkékfokhagyma HDL koleszterin LDL megelőzés
Ezt mindenképpen olvasd el!
Koleszterincsökkentő étrend
REGGELI Gyümölcs – bármilyen formában – friss, konzerv vagy szárított Pirítós kenyér – vagy zabpehely, …