A Bor Magyarországon
A bor növényi összetevőkből összeálló, alkohol tartalmú ital. Származása Mezopotámiára utal, így jutott el Európába, Afrikába és szépen lassan minden kontinensre. Készítését tekintve a szőlőszemekből kipréselt must erjedésével készül. Az éves csapadékmennyiség határozza meg a szőlő, így a bor mennyiségét, a napsütés pedig a cukor fokát. A szüret általában szeptember végén van. Azt tudni kell, hogy a minőségi borok meghatározott termelő területekről származnak, úgynevezett borvidékekről, ezek területét Magyarországon a bortörvény határozza meg. A földrajzi név- és árujelzők és az eredet megjelölés. Ha vörösbort kívánnak előállítani, akkor az erjesztés héjon történik, a színezőanyagok az alkohol hatására kioldódnak. Ha a kék szőlőt nem a héján erjesztik, vagy préselik, akkor a világosabb rozé az eredmény. Alkohol tartalmuk általában, 85-14% körül van, de ez természetesen nem trend, változás lehet. A mustban lévő cukor alakul át alkohollá az élesztőgombák hatására. Ha sok a cukor akkor édes, ha kevés akkor száraz borról beszélünk. A bor különféle savakat is tartalmaz, túlnyomó része borkősav. Tartalmaz még ezen kívül almasavat, mely a szájban húzós szájérzetet kelt, de az almasav egyes esetekben baktériumok hatására tejsavvá alakulhat át, akkor az ízét is puhábbnak érezzük.
A borokat a készítésének eljárása szerint is lehet csoportosítani, ezek a következők: aszúbor, vagyis részben aszúszőlőből készül, barrikolt bor, cuvée, egyszerű fajbor, jégbor és a pezsgő, amely a bor második érése, ez magában a palackban megy végbe.
Címkéka világ meghódítása Bor fajtái elterjedése Kialakulása tájborok
Ezt mindenképpen olvasd el!
A borkészítésről
Az erjesztés az élelmiszerek tartósításának egyik legősibb természetes módszere. A világon évente több mint 70 …