A babát egyéves koráig csecsemőnek, egy-hároméves kora között kisdednek nevezzük.
A csecsemőtáplálásnak biztosítani kell a csecsemő optimális fejlődését, növekedését és a betegségekkel szembeni maximális ellenálló képességet. A csecsemőtáplálásnak különleges jelentőséget ad, hogy a fejlődés, növekedés ebben a korban a legintenzívebb: a születési súly például egyéves korig három-négyszeresére emelkedik, az agyvelő súlya megduplázódik. Mivel ilyen mértékű növekedés a későbbi életkorban már elképzelhetetlen, az ebben a korban elszenvedett táplálkozási hibák tartós, csak nehezen helyrehozható, esetleg helyrehozhatatlan károsodást okozhatnak.
A CSECSEMŐ ENERGIA- ÉS TÁPANYAGSZÜKSÉGLETE
A fejlődő szervezet energia- és tápanyagigénye jóval nagyobb, mint a megállapodotté, hiszen nemcsak testépítőinek állandó cseréjét, hanem a növekedéshez szükséges többletet is biztosítani kell.
Energia
A baba energiaszükséglete napi 80-120 kilokalória (kcal) testsúly-kilogrammonként. A testsúlykilogrammra számított szükséglet a hónapok előrehaladtával csökken. Energiaszükségletének 8-10 (7-15) százalékát fehérjével, 40-50 százalékát szénhidráttal, 40-50 százalékát zsírral fedezi.
Folyadék
Folyadékigénye napi 120-180 milliliter (1,2-1,8 deci) testsúly-kilogrammonként. A csecsemő a szomjazást rosszul tűri. Veséje gyengén működik, a salakanyagok kiürítéséhez több folyadékra van szüksége. Az anyatej fedezi a szopós csecsemő folyadékszükségletét, ha a babát igénye szerint szoptatják.
Fehérje
A fehérje testépítő, valamennyi sejt alkotórésze. A hemoglobin, az ellenanyagok, az enzimek és a hormonok stb. alkatrésze. Szükséges a növekedéshez és az életfolyamatok fenntartásához.
A csecsemő legfontosabb fehérjeforrásai: az anyatej, a tej és tejtermékek, a hús, a tojás, a burgonya és a cereáliák.
Zsírok
A zsírok jól ismert funkciójuk mellett (hogy tudniillik energiahordozók) a zsírban oldódód vitaminok vivőanyagai, a sejthártya építőanyagai stb. Fontos szerepük van az idegrendszer, a látás és a szellemi funkciók kifejlődésében.
A csecsemő legfontosabb zsírforrásai: az anyatej, a tej, a tejtermékek, a tápszerek, a napraforgó-olaj, a szójaolaj stb.
Szénhidrátok
A csecsemő energiaszükségletének nagy részét szénhidrátok fedezik. A szénhidrátnak hatása van a csecsemő bélflórájának alakulására, fontos szerepe van a béltartalom és a bélmozgások kialakításában.
Címkékbabavárás csecsemő etetés szoptatás születés táplálás újszülött
Ezt mindenképpen olvasd el!
Hogyan szoptassuk babáinkat?
Kisgyermekünk szoptatása egy nagyon csodálatos dolog, az élet egyik legtermészetesebb tevékenysége. Az anyatej pontosan megfelel …