Kezdőlap / Egészség és fitness / Vitaminok / A D és E vitaminról

A D és E vitaminról

Újabb vizsgálatok bizonyítják, hogy a kevés D-vitamin bevitel erőteljesen befolyásolja a daganatos betegségek kialakulását, a kutatási eredmények szerint akár 60,vagy 80%-kal is. Az úgynevezett hipervitaminózis eredménye, hogy a vér kalcium-szintje emelkedik, nagy mennyiség épül a csontokba, érfalakba, növeli az érelmeszesedés kockázatát, növekedési zavarokat is okozhat gyermekeknél. A D-vitamint a következő formában tudjuk szervezetünkbe juttatni élelmiszer formájában. Gabonafélékkel, hüvelyesekkel és ezek őrleményeivel, a pékárukban nem jellemző jelenlétük. Azonban még megtalálhatók száraztésztákban, vajban és margarinfélékben, húsokban és húsipari termékekben, halakban, tejben és tojásban. A D-vitamin azonban legjobban a Napfény által képződik, kivéve télen és persze, ha elegendő napfény éri.
Számos hatású E-vitamin ismert, egyik ismert vegyülete a Tokoferol , ezek az alfa-, béta-, gamma származékok, valamint a szintetikus úton előállított tokeferolacetát. Élelmiszer formájában is bevihetők, a növényi olajok, különféle csírák, zöld növények, a hús, a máj és a tojás által. Szervezetünkben a tokoferolnak különleges tünete nincs, hiánya nem okoz jellemző tüneteket, könnyen oxidálódnak, de eközben antioxidáns hatást is kifejtenek, ezáltal megakadályozzák a zsírsavak oxidációját. A kutatások ezzel kapcsolatban is folyamatosan zajlanak, melyek azt mutatták ki, hogy embernél hiánytünetet nem produkál, illetve az egészséges szervezet képes is előállítani a szükséges mennyiséget. Hiányának következtében vérszegénység, meddőség és izomsorvadás léphet fel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?

Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. …

Leave a Reply