A főzelékek elkészítéséhez mindig friss, érett, jól megtisztított nyersanyagokat használjunk fel.
Külön vágódeszkán daraboljuk a zöldséget és a húst. A kést, a főzőkanalat, a turmixgépet, az edényeket és az egyéb konyhai eszközöket is csak a csecsemő ételeinek elkészítéséhez használjuk.
Mindig egyenletesen daraboljunk, mert ezzel egyenletessé tesszük a nyersanyagok felpuhulását.
A főzelékek elkészítésénél eleinte két rész burgonya, egy rész zöldfőzelék, vagy gyümölcs az arány. Amikor már nagyobb mennyiséget fogyaszt a baba, az arány egy rész burgonya, két rész zöldfőzelék vagy gyümölcs.
A főzelékek emészthetőségét a rosttartalom csökkentésével javíthatjuk. Ezt szitán történő átpasszírozással érjük el. (A turmixolás csak pépesíti, de nem távolítj el a rostot, ráadásul az erős keverés hatására sok levegő kerül a főzelékbe. Mindkettő az emésztést nehezíti és bélgörcsöket okozhat.
Minden pépesítés után forraljuk össze még egyszer az ételeket, majd rövid idő alatt hűtsük a megfelelő hőmérsékletre.
A főzelékeket – a főzőlevet is felhasználva – a baba korának megfelelően anyatejjel, tápszerrel vagy tehéntejjel is kiegészíthetjük.
A cukorral és a sóval való ízesítést igyekezünk kerülni – szoktassuk gyermekünket a természetes ízekhez.
A főzelékeket hat hónapos korig csak burgonyával sűrítsük, rántást a főzelékek elkészítésénél ne használjunk.
A későbbiekben a gyermekorvossal megbeszélve sűríthetjük majd a főzelékeket rántással is. A főzelékek stirítéséhez például rizspelyhet is felhasználhatunk.
Címkékanya apa baba csecsemő főzelék kötődés szülés születés újszülött
Ezt mindenképpen olvasd el!
Az anyai szeretetérzés hiánya
Az anyák általában természetesnek tartják azt, hogy az anyai érzés a gyermek születésének pillanatában rögtön …