Napjaink egyik legfantasztikusabb újdonsága a gasztronómia gourmet konyhája, amely egy színtiszta kulináris élmény. Aki szeretne igazán ínyencségeket kipróbálni, és olyan élménynek részese lenni, amely minden érzékszervét kielégíti, próbálja ki a gourmet konyhát, és menjen el egy többfogásos vacsorára. Már maga a gourmet szó is azt jelenti, ínyenc, és az irányzat is Franciaországból származik, melynek a konyhája köztudottan különleges.
A gourmet vacsora tulajdonképpen egy műalkotás, melyben legalább 10 fogást kínálnak fel a vendégeknek, melyekről egyértelműen elmondhatóak, hogy nemcsak íz-, hanem étvágygerjesztőek is. Egyes éttermekben 15, vagy akár 20-25 fogásból is állhat egy-egy ilyen vacsora, de ezt természetesen a menüsor is válogatja. A vacsora közben az ételeket nem a szokványos módon szervírozzák, és nem is úgy kell őket elfogyasztani, hiszen hangélmény is kíséri az egyes fogásokat. Egy gourmet vacsora akkor lehet igazán élményekkel teli, hogyha a szakács, és a segítői mindent beleadtak az ételek elkészítésébe, szívüket-lelküket egyaránt. Egy gourmet vacsora forgatókönyve a következő: az első fogásokat körülbelül 6 óra fele szervírozzák a vendégek számára, míg az utolsó fogást körülbelül 11 órakor kapják meg. Már ebből is jól látható, hogy ez nem olyan, mint egy hagyományos éttermi vacsora, amikor bemegyünk, rendelünk, elfogyasszuk az ételt, majd távozunk, ez ennél sokkal több. Egy igazi gourmet vacsora résztvevői különleges élményeket szereznek egy ilyen estén, akár hasonlíthatjuk egy zenés-műsoros esthez is ezt a programot. Minden ételhez társul valamilyen hang-, és fényeffekt, valamint néhány látványelem is. A pincérek általában tájékoztatják a vendégeket arról is, hogy mit, hogyan fogyasszanak el, így a gasztronómiai harmónia teljessé válhat. Általában elmondják az ételek elkészítési technikáját is, hiszen igen gyakori, hogy a szakács is bemutatkozik a vacsora végén, hogy megdicsérhessék műalkotásait. Egy ilyen gourmet menüben valójában rengeteg féle étel szerepel, az első néhány fogás hideg előétellel kezdődik, majd levest kapnak a vendégek, később szerepelnek már a szárnyas húsok is, a sertés, a marha, a bárány, minden, amit csak eltervezett a szakács, majd a végén a desszert. Persze gondolhatnánk, hogy senki nem bír ennyit enni, azonban a gourmet vacsora lényege, hogy mindenki mindent meg bírjon enni, így nem nagy adagokat szolgálnak fel, hanem pont annyit, amivel jól laknak a vendégek.