A XVII. századig a méz volt az egyetlen olyan anyagunk, mely édesítésre szolgált a konyhában. A tápanyag jelentősége azonban egészségünkre gyakorolt hatásánál fogva sokkal jelentősebb.
Összetételét tekintve szénhidrátokat, vizet, fehérjét, ásványi sókat, vitaminokat, enzimeket, szerves savakat valamint inibint tartalmaz, mely a természetben előforduló antibakteriális hatással bíró anyag.
A méz fogyasztása több téren is jótékony hatással bír szervezetünk számára. Emésztést javító hatása segíti a bélfertőzések gyógyulását. A keringési rendszer működését olyan módon segíti elő, hogy a koszorúér tágulását eredményezi. A nátha, a torokgyulladás hatásos és elismert ellenszere, valamint hólyaghurut esetén is javasolt fogyasztani.
Cukorbetegeknek célszerű óvatosan bánni fogyasztásával, egyébként korlátlan mennyiségben fogyasztható. Fontos tudnunk azonban, hogy kb. 70 Celsius – fok fölé hevítve méreganyagok szabadulhatnak fel belőle, ezért ezzel mindenképpen vigyázzunk.
A méhek a virágokban levő szacharózt alakítják át cukorrá. Többféle virágmézt ismerünk, fajtájuktól függően eltérő tulajdonságokkal bírnak, mindegyik más – más célra a leginkább megfelelő. A fenyőméz köptető, a hársméz nyugtató és görcsoldó, a levendulaméz antibakteriális hatású és álmatlanság elleni szer, az eukaliptuszméz váladékoldó, légút tisztító hatással bír.
A propolisz tulajdonképpen egy olyan anyag, melyet a méhek a lép rendszerének betakarására használnak. Gyantaszerű anyag, melyet a gyógyászat területe erős antibakteriális hatásának köszönhetően elsősorban a száj és a garat gyulladásaira valamint tályog kezelésére használ sikerrel. Drogériákban és gyógyszertárakban általában tinktúra formájában szerezhetjük be és feltétlenül biztosak lehetünk gyógyhatásában.
Címkékantibakteriális betegség gyulladás méz propolisz
Ezt mindenképpen olvasd el!
Agyvérzés
Tüneti szint: az alaphelyzet tisztázása és értelmezése gyakori a Magas vérnyomás hatalmas ütés éri a …