Három fajta kávé létezik: arab kávé , libériai kávé , kongó v. robuszta kávé.
Az arab kávé Etiópia Kaffa tartományában őshonos, innen jutott el Arábiába, Közép- és Dél-Amerikába, valamint Indiába. Nyugat-Afrikában és Délkelet-Ázsiában (Ceylon) fordul elő a libériai kávé, míg a robuszta kávé Közép-Afrikától Kenyáig elterjedt. Manapság szinte minden trópusi országban kultivált, a kávé a legfontosabb ültetvények egyike. De nem mindig volt ez így. A kávé őshazája az egykori Abesszínia volt, és először az emberek a 800-as években figyeltek fel rá (szerzetesek, kik megfigyelték, hogy a juhok a kávét rágcsálva a szokásosnál élénkebbek). Később a kávé török, illetve velencei kereskedők segítségével jutott el Európába, ahonnan aztán – a nagy felfedezések után – továbbterjedt Közép Amerikába és Dél Amerikába. Az idők során a kávétermelés volumene folyamatosan nőtt, de a termelés 1930-ra totális válságba jutott. Akkora készletek halmozódtak ugyanis fel, hogy azok miatt leestek az átvételi árak. Ennek következtében nagy mennyiségű kávét szórtak a tengerbe. A kávétermelés a II. Világháború után kezdett újra fellendülni. A 60-as évektől a kávétermelők érdekeit a Nemzetközi Kávészervezet védi. Így napjainkban a kávé a legnépszerűbb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott élvezeti szer. Az egész Földön elterjedt, de mindössze 61 országban termelik (nyilvánvalóan éghajlati okokból). Ezek az országok Afrikában, Közép Amerikában és Dél Amerikában találhatók! Magyarország nem tartozik a kávétermelő országok közé. Ezért Magyarországra a nyers és a pörkölt kávét importálni kell. Ez nem jelenti azt, hogy hazánk kávét nem exportál. Általában a kávé nyersen érkezik Magyarországra. Itt történik a pörkölés. A hazánkban pörkölt kávé egy részét hazai fogyasztásra bocsátják, másik részét pedig exportálják!
Címkékarab kávé export import kávétermelés kereskedők
Ezt mindenképpen olvasd el!
Vajon tényleg ártalmas a kávé az egészségre?
Mostanában elég sok ember fogyaszt kávét. Vannak, akik el se tudják képzelni a napjukat kávé …