Fűszerek
A főzelékeket ne, vagy csak minimálisan sózzuk és csak óvatosan fűszerezzük. Szoktassuk a természetes ízekhez a babát.
ízesítésre citromot, paradicsomot, zöldpetrezselymet, fehérrépát, nyolc hónapos kortól kaprot, őrölt kömény, majoránnát,
tíz hónapos kortól óvatosan csípmentes paprikát, póréhagymát, kevés fokhagymát, őrölt babérlevelet adhatunk. A főzelékek a
tíz-tizenkét hónapos baba számára már ízletesebbek lehetnek, de ekkor se adjunk neki a felnőttek zsíros, fűszeres
ételeiből. Lehetőleg ne cukrozzuk a baba ételeit. (A csecsemőtáplálásban tulajdonképpen csak a tejben és a gyümölcsben lévő
„természetes” cukornak, tehát tejcukornak és gyümölcscukornak szabadna szerepelni.) Esetleges allergizáló hatása miatt
egyéves kor alatt méz adása sem javasolt.
Hús, tejtermékek, tojás
Hat hónapos kortól, a főzelékek bevezetése után, hamarosan hús illetve májpéppel dúsíthatjuk a főzelékeket. Borjú, marha,
sertés, bárány, szárnyasok, hal egyaránt ajánlható. Részesítsük előnyben a fiatal, kevésbé zsíros és rostos fajtákat.
A húst zsíros, inas részeitől megtisztítva, feldarabolás után kevés vízben megfőzve, kétszer ledarálva, vagy
összeturmixolva (egy-két kávéskanálnyiról fokozatosan négy-öt kávéskanálnyira növelve az adagot) összeforraljuk a
főzelékkel. Tejtermékeket, sajtot, túrót a baba nyolc hónapos korától keverhetünk a főzelékéhez. Tehéntejet csak egyéves kor után
adjunk. A főtt tojás sárgáját ne adjuk kilenc hónapos, a fehérjét egyéves kor előtt. Továbbra is érvényes, hogy minden új
ételt fokozatosan, néhány napos szünet közbeiktatásával vezessünk be, s figyeljük a babát, gond nélkül fogyaszthatja-e.
Azokban a családokban, ahol az allergiás megbetegedésnek nagy a kockázata, egyéves korig ne adjunk, illetve csak az
orvossal megbeszélve adjunk tojást, halat paradicsomot, citrusféléket.
Címkéketetés Fogak fűszerek kisbaba szilárd táplálék szoptatás
Ezt mindenképpen olvasd el!
Az anyai szeretetérzés hiánya
Az anyák általában természetesnek tartják azt, hogy az anyai érzés a gyermek születésének pillanatában rögtön …