Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok biztosítják a napi összenergia- bevitel 25-30%-át. Terhesség alatt jelentősen fokozódik a vitamin- és ásványi anyag- szükségletünk, ezért a napi étrend összeállításából nem szabad mellőzni a főzelékféléket, salátákat. Ajánlott minél több nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása, mert a különböző konyhatechnikai eljárások során jelentősen csökkenhet a vitamintartalom. A kiegyensúlyozatlan táplálkozás következtében egyes tápanyagok felvétele elmaradhat a szükségestől, ezért a kifejezetten várandós anyukák számára készült multivitamin- készítmények a kiegyensúlyozott tápanyagpótlás biztosításában játszanak fontos szerepet. A várandós nő táplálkozása jelentősen befolyásolja az anya egészségi állapotát és meghatározza a magzat fejlődését, ezért a helyes étrendnek kiemelt szerepe van a magzatvédelemben. A magzat fejlődése szempontjából nemcsak az anya mennyiségi táplálkozása, hanem annak táplálék-összetétele is lényeges. Azaz fontos a minőségi táplálkozás. Különös gondot kell fordítani a fehérjeszükséglet biztosítására, ezért naponta mintegy 80 g fehérjebevitel tanácsos. Az állati eredetű fehérjék értékesebbek a növényieknél, ezért célszerű hús, hal, tej, tojás által biztosítani a szükséglet nagyobbik részét. A szénhidrátok képezik a legkönnyebben mozgósítható energiaforrást. A szénhidrátban gazdag táplálékok közül elsősorban a keményítőforrásokban, rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagabb nyersanyagokból készülő ételeket érdemes fogyasztani. Így előtérbe kerülnek a zöldségek, a gyümölcsök, a barna kenyér, a rozskenyér. Csökkentsük ellenben minimálisra a natív cukrot tartalmazó édességek, csokoládé, és sütemények fogyasztását, amelyek kevesebb energiát, ám annál több felesleges pluszkilót eredményezhetnek számunkra.