A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek, ezeket a táplálékkal vihetjük be. A vitaminok állhatnak elő vitaminokból képződnek, valamint léteznek az úgy nevezett anti vitaminok. Ezek olyan anyagok, amelyek valamely vitamint kiszorítják a már bejuttatott enzimekből. A táplálkozás igen meghatározó a vitaminok bevitelének szempontjából, helytelen táplálkozás esetén ugyanis vitaminhiány léphet fel, ám túlzott bevitelük is ártalmas, betegségtünetekkel járnak. Ha étrendünk változatos, akkor vitaminszükségletünk fedezve van, így arra kell törekedni, hogy az étel maga legyen vitaminban gazdag, hiszen az elkészítés folyamán –például megfőzzük a zöldséget, a vitaminok nagy része elvész, de csökkenti az ételek vitamintartalmát, a környezetszennyezés is. Az emberi test komplett működéséhez a vitaminokon kívül még ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van. A vitaminokat két nagy csoportba sorolhatjuk, a zsírban-, valamint a vízben oldódó vitaminokra. Vegyi rokonságról a két csoportnál nem beszélhetünk,, de a vízben oldódó B- és C-vitamin esetében sem találunk ilyet, mindkét vitamin a szervezetvédekező mechanizmusát erősíti. Hiányukra a szervezet betegséggel reagál. A vitaminhiányt más néven avitaminózisnak nevezzük. Az utóbbi évtizedek kutatásainak eredménye azt mutatta ki, hogy ami az állatoknál nem létszükséglet, azaz emberi szervezetből nagyon is tud hiányozni, például a B12 és a K vitamin, ezeket étrenddel nem lehet pótolni, mert a bélbaktérium-flóra ezeket képes előállítani, ha azonban valaminek következtében felszívódási zavar áll elő, antibiotikumos kezelés szükséges. Néhány hiánybetegség: zsibbadás és vérszegénység a B12 vitaminhiány, a farkasvakságot az A vitamin hiánya okozza, és még van egy jó pár betegség, amely a vitaminhiány okozta állapotra vezethető vissza.
Címkéka vitaminhiány okozta betegségek A vitaminok típusai hiányának okai
Ezt mindenképpen olvasd el!
Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?
Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. …