Mint már korábban szó volt róla, az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, karotinoid származék, azaz retinol, jobb esetben ezt a táplálékkal visszük be, mely utána gyakorlatilag teljesen felszívódik. A protvitaminok vitaminná alakulnak át, ezután a béta-karotin, valamint a karotinok egy biztos része alakul retinollá. Ezek mind fontos szerepet töltenek be az emberi szervezet működésében, ezért megalkották a retinoekvivalens fogalmát, mely a hasonló kémiai vegyület és azonos hatású vegyületek közös neve, ám biológiailag legaktívabb a béta-karotin.
A szervezet A-vitamin szükségletét a vegyes táplálkozás fedezi, ennek hiányában farkasvakság léphet fel, ám ha a vitamint túlzott mértékben kerül a szervezetbe, toxikus tüneteket okozhat. A felnőtt ember átlag szükséglete nagyjából 1,5 mg, terhesség és szoptatásnál 2-2,5 mg. A túladagolásnak speciális tünetei vannak, mint például a sárgás bőrszín, hajhullás, valamint a bőrgyulladás. A-vitamint több féle ételben találunk, mint például máj, tengeri halak, kelkáposzta, sárgadinnye, sütőtök, paradicsom. Az A-vitamin retinol formájában más élelmiszerekben is megtalálhatók, ezek a következők: gabonafélék, száraztészták, sajtot-túrót tartalmazó ételek, vaj és margarin, húsok, , máj, tej és tojás. Az elmúlt időszakban kialakult úgynevezett alternatív vitaminszemlélet is. A D-vitamin esetében egy kalciferol gyűjtőnévvel élünk, ahol több azonos hatású, de kémiailag egymástól eltérő anyagot jelölünk vele. Kristályformájában állították elő a D1-vitamint, az erősebb hatású a D2 vitamin nevet kapta. Ezek szteroridokat tartalmaznak, segítik a csontképződést. Hiánya a felnőtt szervezetben csontlágyulást, a gyerekeknél angolkórt okozhat.
Címkékhiányában fellépő betegségek Vitaminok képződése
Ezt mindenképpen olvasd el!
A C-vitamin és felfedezője: Szent.Györgyi Albert
Ki ne ismerné Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin feltalálójának nevét? Pontosabban nem is feltalálója volt Ő …