Azokat az anyagokat, amelyek allergiás reakciót okoznak, allergéneknek nevezzük. Néhány kivételtől eltekintve ezek fehérjetermészetű anyagok, és aránylag nagy a molekulasúlyuk.
Ez tehát azt jelenti, hogy a tojásallergiánál például nem a tojás egésze vált ki allergiát, hanem a fehérjének vagy a sárgájának bizonyos fehérje-alkotórésze a fehérje szót itt biokémiai értelemben használjuk. Ugyanígy, a szénanáthás betegnél nem maga a virágpollen okozza az allergiát, hanem a por egy-egy fehérje-alkotórésze. Így, lehetséges az, hogy egy anyagban több allergizáló fehérje is jelen lehet és tüneteket válthat ki.
Biokémiai vizsgálatokkal ma már sikerült az allergének nagy részét azonosítani, aminek nagy jelentősége van a kórfelismerésben és a gyógyításban.
A mindennapi használatban persze nem molelulákról beszélünk, hanem nevén nevezzük azokat az anyagokat, amelyek a hiperreakciót – túlérzékenységet – okozó fehérjéket tartalmazzák.
Mai tudásunk szerint több csoportba sorolhatjuk az allergéneket és az általuk okozott megbetegedéseket.
Így beszélhetünk körnezeti, tápanyag-, gyógyszer-, rovarcsípés által okozott és foglalkozási allergiáról. Ugyanezt a felosztást használhatjuk az allergének esetében is.
Az allergiás betegségek tekintélyes hányadában általában a Iégúti és bőrbetegségeket-a környezeti allergének okozzák.
A környezeti allergéneket tovább csoportosíthatjuk egész évben hatókra és szezonálisan panaszt okozókra. Az egész évben ható (perenniális) allergénekkel a beteg folyamatosan találkozhat, tehát bármikor fenyegetheti allergiás reakció.
Címkékallergia asztma fájdalom fulladás gyermekbetegség láz rosszullét
Ezt mindenképpen olvasd el!
Rovarcsípés által okozott allergia
Időnként olvashatunk az újságban olyan híreket, melyek rejtélyes közúti balesetekről számolnak be: semmilyen magyarázat nincs …