Kezdőlap / Étel és ital / Ínyecségek / Az a csodálatos római tál

Az a csodálatos római tál

A római tál nem más, mint egy cserépedény, amit igen sokrétűen fel lehet használni. Készíthetünk benne mindenféle húst, halat, zöldséget, rizottót sőt még lekvárt is főzhetünk benne.
A római tálat mielőtt sütéshez használjuk kb. 20 percig hideg vízbe kell áztatni. Erre azért van szükség, mert a beáztatáskor felvett vizet a tál sütés közben folyamatosan párologtatja el, a sültek ezért nem száradnak ki, belsejük szaftos, külsejük szép ropogós lesz.
A római tálat csak hideg sütőbe szabad betenni.
Sütés közben soha ne locsoljuk hideg folyadékkal az ételt csak langyos levet öntsünk rá.
Zsiradékot nem kell az ételhez adni.
A forró edényt mindig konyharuhára vagy rácsra emeljük ki. Tilos hideg csempére vagy padlóra tenni, mert az edény könnyen szétrepedhet.
Nagy előnye a római tálnak, hogy használatától nem lesz koszos a sütő és külön tálaló edény sem szükséges a benne elkészült étel tálalásához, mert a római tál szépen mutat az asztalon.

Római tokány
80 dkg burgonyát megtisztítunk és hasábokra vágjuk majd az előzőleg beáztatott római tál aljára terítjük. 40 dkg sertéscombot ujjnyi hosszú, vékony csíkokra vágunk és felszeletelünk 15 dkg gombát és 2 fej vöröshagymát karikára vágunk. A hagymát a hússal és a gombával összekeverjük majd adunk hozzá 1 dl joghurtot. Megsózzuk, megborsozzuk, és szójaszósszal, mustárral meg ketchuppal ízesítjük, majd az egészet a burgonya tetejére halmozzuk. A tetejére rámorzsoljuk a vajat (kb. 5 dkg) és megszórjuk 10 dkg reszelt sajttal. A tálat lefedve hideg sütőbe toljuk és kb. másfél óráig sütjük.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hideg, banános narancsleves

A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …

Leave a Reply