Már a 19. század második felében néhány természetgyógyász felhívta a figyelmet az egészségtelen táplálkozás rákot okozó hatására. Ennek az egészségnevelő mozgalomnak egyik legkiemelkedőbb elvi és gyakorlati képviselője E. G. White, kinek írásait és egészségügyi tanácsait ma is olvashatjuk, több mint 140 nyelvre lefordított könyveiben. Vagy ki ne ismerné az amerikai Kellogg tápszergyár nevét? Dr. Kellogg adventista sebész orvos volt, mégis neve az általa fémjelzett müzli termékkel írta be nevét az orvostudomány történelmébe. Az említett mozgalomnak a tanácsai ma jóval aktuálisabbak, mint akkor voltak. Sajnos a hivatalos orvostudomány nem sokat adott e természetgyógyászok, orvosok és egészség-nevelők nézeteire és tanításaira. Mindenféle, a rák elleni küzdelemmel összefüggésbe hozott táplálkozási és diétás megszorító gyógymódokat gyanakvással fogadtak. Napjaink tudományos eredményei bizonyították be a táplálkozás és a daganat keletkezése közötti szoros összefüggéseket. Két alapvető tény van, amellyel állításukat alátámaszthatjuk: 1. Csak a növényi táplálékban találhatók meg a rák ellenes hatóanyagok az úgynevezett anticarcinogének. Ezek a vegyületek igen nagy számban fordulnak elő a növényekben a különböző vitaminoktól kezdve a flavonoidokig, a pektin- és különböző rostféleségektől a cukorvegyületekig. 2. Az állati termékek között pedig igen sok rákkeltő – úgynevezett onkogén – anyag található. Ezek a rákkeltő vegyületek gyakran sütéskor keletkeznek. Mindemellett a növényi táplálkozást is lehet rákkeltővé tenni. Egy egyszerű, mindennapos példát is említhetünk: ma már télen is lehet vásárolni különböző hazai és külföldi zöldség¬féléket (paprikát, paradicsomot, uborkát stb.). A médiákban is hallhatók figyelmeztetések, hogy óvatosan fogyasszuk ezeket a termékeket. Miért? A válasz egyszerű. A különböző gyom-és rovarirtó szerek mennyisége ezekben a termékekben a megengedett 500!-szorosa is lehet. A vitamintartalmuk pedig sajnos egész kis töredéke a nyári, hazai és házi – tehát nem nagyüzemi módon termelt és kezelt – zöldségféléknek. Így ezek a táplálékok nem tekinthetők rákot megelőzőknek, hanem éppen ellenkezőleg, rákkeltő hatást is kiválthatnak.