A zsírsavak között kiemelten fontos szerepet töltenek be az esszenciális zsírsavak, ezeket szervezetünk nem képes előállítani, de a működéshez nélkülözhetetlen. Fény, hő és levegő hatására ezek a zsírsavak könnyen és gyorsan bomlanak, két fő csoportjuk van az omega3 és az omega6 zsírsavak. Az omega- 3-as csoporthoz tartozik,a DHA sav, az EPA,, az omega-6 családhoz például a linolsav és a gamma-linolésav. Az F-vitamin hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, a telített zsírok égetéséhez, mivel az szervezetnek egészséges nyálkahártyák működésére van szüksége. Tehát csökkenti a koleszterint lerakódását, ezáltal kialakulását, így kisebb lesz az esélye a szív- és érrendszeri betegségek létrejöttének is. Például vérrögképződés és infarktus, másik jótékony hatása, hogy az agyműködést is gyorsítja. Hiányát különféle betegségek jelzik. Ilyen a legyengült immunrendszer, különféle érbetegségek, epekő képződés, torok –mandula –és garatgyulladás, ízületi gyulladások és fájdalmak, valamint különféle bőr- és körömproblémák, furunkulózis, túladagolása nem ismert. Napi szükséglete normális életvitel esetén 12-24 mg, alkoholfogyasztás mellett ennél magasabb, a felszívódáshoz cink, magnézium és B6 vitamin szükséges. Legjobb forrás az olajos magvak és a búza. Az omega-3 zsírsavak leginkább a tengeri halakban találhatók meg, az omega-6 csoporthoz tartozó zsírsavakat pedig leginkább a zöldségekben találjuk meg, így például a szójababban, kukoricában és sáfrányban, de a legfőbb linolsav-forrás a napraforgóolaj.
CímkékF-vitamin hiányában betegségek vannak. omega -3 és omega-6 tengeri halak
Ezt mindenképpen olvasd el!
Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?
Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. …