A bográcsban való főzéshez előbb mindent készítsünk elő, mert a bográcsban minden gyorsabban sül és fő, mint lábosban. Ne felejtsünk vizet is odakészíteni, mert egy fél perc késedelem miatt már odaéghet az étel.
Bográcsgulyás
Hozzávalókat
- 1/2 kg marhahús (lábszár a legfinomabb)
- 4 dkg zsír
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- köménymag
- kb. 60 dkg burgonya
- zöldpaprika, paradicsom-só
Csipetkéhez
- 1 tojás
- 6 dkg liszt
A gulyáshúst kisebb kockára vágjuk és megmossuk. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a burgonyát meghámozzuk, és apró kockára vágjuk.
A zsírt a bográcsba tesszük, rárakjuk a gulyáshúst, sz apróra vágott hagymát, fokhagymát, köménymagot, megsózzuk, jól összekeverjük, és lefödve pároljuk. Ha zsírjára sült, meghintjük pirospaprikával, és felöntjük egy kevés vízzel. Ha a hús már puhulni kezd, beletesszük a kockára vágott burgonyát, a megmosott és kicsumázott zöldpaprikát és a meghámozott, karikára vágott paradicsomot. Felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, és ha felforrt, belefőzök a már előkészített csipetkét. Mire a burgonya megfő, a száraz csipetke is megpuhul.
(Természetesen a bográcsgulyást nemcsak bográcsban főzhetjük, hanem fazékban vagy kuktában is)
Szentendrei halpaprikás
Hozzávalók fejenként:
- kb. 50 dkg tisztított halpaprikás
- 5 dkg füstölt szalonna,
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 zöldpaprika
- pirospaprika
- só
A szalonnát apró kockára vágva kiolvasztjuk, zsírjában- a pörcöt is bennhagyva- szalmasárgára pirítjuk egy fej apróra vágott hagymát és 1-2 kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikát. Meghintjük pirospaprikával, és rátesszük a szeletekre vágott, előzőleg besózott halat, és föleresztjük annyi vízzel, amennyi az egészet ellepi. Aki erősen szereti, egy kevés csöves paprikát is tehet bele. Nagyon kis lángon, nem kevergetve, csak a bográcsot rázva, kb. 40 percet főzzük.
Ha nem elég sós, utánaízesítjük, és lehetőleg ugyanabban sz edényben tálaljuk.