A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk (kivéve a citrusféléket), feldaraboljuk, amennyiben szükséges kimagozzuk, ízlés szerint megcukrozzuk, majd a tömény italt ráöntve állni hagyjuk néhány órát. Ezután adjuk hozzá a bort, tálalás előtt pedig a behűtött pezsgőt. Természetesen alkoholmentes bólét is készíthetünk, ilyenkor rövidital, a bor és a pezsgő helyett gyümölcsteát, szörpöt, szirupot vagy gyümölcslevet használunk. Így akár gyermekzsúrokon is feltálalhatjuk. A bólé elnevezés az angol bowl szóból származik, jelentése tál. Ez az alapvetően gyümölcsökből, borból valamint pezsgőből készült koktélszerű ital a legtöbb rendezvényen megtalálható, legyen szó családi összejövetelről vagy egy céges buliról. Bár hazánkban elsősorban mint hagyományos szilveszteri italt tartják számon, manapság év közben is egyre több partin és fogadáson fogyaszthatjuk. A bólé minden szempontból ideális ital, hiszen bárki könnyen elkészítheti, a hozzávalók ízlés szerint variálhatók és akár a sarki közértesben is beszerezhetők. A bólét hagyományosan nagy méretű, általában üvegtálban szolgálják fel, merőkanállal valamint széles szájú, gyakran füles pohárból fogyasztják. Nem ritkán kiskanalat is szervíroznak mellé a gyümölcsdarabok miatt.
Hozzávalók:
- Gyümölcsök (ízlés szerint: Őszibarack,
- meggy, narancs, banán, alma, citrom,
- eper, ananász, mandarin stb….)
- Vörösbor (ízlés szerint száraz, félédes,
- vagy édes)
- Száraz pezsgő
- Tömény ital (ízlés szerint: likőr, konyak)
- Cukor