A tésztaételek közül talán a legelterjedtebb, legnépszerűbb mostanában a spagetti, amely eredetileg az olasz konyha jellemző étele volt, és máig az. Ezt a kiváló ételt mára már sok nemzet átvette, köztük mi is. A spagettit több féle feltéttel el lehet készíteni, ezek közül néhány: bolognai, nápolyi, carbonara, milánói. Ezek közül valamennyi paradicsomos alapú, míg a carbonara például tejszínes alapon, fokhagymás tésztaétel. Valamennyi alapja a darált hús, és a sajt is mindegyiken ott van reszelt formában.
Bolognai spagetti hozzávalói:
- 40 dkg darált sertéshús
- 40 dkg sűrített paradicsom
- 2 közepes vöröshagyma
- 10 dkg szalonna
- 1 kávéskanál pirospaprika
- bors, oregánó, só
- 5 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olaj
- fél kg spagetti
- 20 dkg sajt
Elkészítés: A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy lábasban oda rakom pirítani. A hagymát megpucolom, és apróra vágom, majd beleteszem a lábasba, és sárgára pirítom. Majd ezután hozzáadom a darált húst. A hús megfehéredése után jöhet a pirospaprika. Miután jól összekevertem, hozzáöntöm a paradicsomot. Ezután beleteszem a borsot, és a sót, a cukrot, és az oregánót is. Az egészet jól összeforralom, közben folyamatosan kevergetem, nehogy leégjen. Ha ez kész, lekapcsolom a gázt, és teszek rá egy fedőt. A tészta kifőzéséhez, körülbelül három liter vizet felforralok, és megsózom, majd teszek bele egy kanál olajt. Amikor tehát felforrt a víz, beleteszem a kívánt mennyiségű tésztát, és kifőzöm. Közben folyton kavargatom, nehogy összeragadjon. Leszűröm, egy tálba teszem.
A bolognai mártással együtt tálalom, és sajtot reszelek a tetejére.