A Candida albicans nevű sarjadzógomba hozzátartozik a normális és egészséges bélflórához, az emésztést segíti, azonban elszaporodása komoly egészségügyi problémákat okozhat. A túlszaporodást általában az ember saját maga okozza, és jellemzően a túlzott cukor- és állati fehérje fogyasztás, a nem természetes élelmiszerek, és adalékok, és a kevés zöldség, gyümölcs és gabona fogyasztása idézi elő.
A normál Candida szint visszaállításának egyik módszere a diéta, melynek első két-három hete szigorúbb, ezt követően azonban kevesebb a tilalom.
A gomba elsősorban szénhidrátokkal táplálkozik, ezért édességeket nem fogyaszthatunk a diéta teljes időtartama alatt.
Az első időszakban a gyümölcscukor, és a fruktóz tartalom miatt még gyümölcsöt, és édesítőszereket sem ehetünk, de fogyasztható tejcukor, mivel a laktózt a gomba nem tudja lebontani.
Nem ajánlott az élesztőalapú ételek és italok,- mint a sör, bor, a sajtok (különösen a penészes sajtok) – valamint az elszigetelt keményítőt tartalmazó ételek (fehér kenyér, fehér rizs, tészták) fogyasztása sem.
Figyelemmel kell lenni az adalékanyagokra, állományjavítókra, színezékekre is.
Együnk friss zöldséget, húst, süssünk saját magunk kenyeret, vagy válasszuk a tiszta rozs, korpás, illetve a graham kenyeret. Fűszerek közül a rozmaring, a koriander, a római kömény gombaölő hatással rendelkezik.
A teljes diéta időtartama alatt tilos fogyasztani: kefir, tejföl, sütőpor, élesztő, élesztővel készült termékek, alkoholok, sajtok, fehér kenyér, édességek, ketchup, majonéz, mustár, szárított gyümölcs, dinnye, gomba, készen kapható salátaöntetek, szójaszósz.
Az első 2-3 hét után lehet enni: bab, barack, borsó, banán, szőlő, kukorica, tej, alma, körte, avokádó, cseresznye, nem gombás érleléssel készült, nem penészes sajtok.
Szabad enni: juhtúró, élőflórás natúr joghurt, karfiol, saláta, padlizsán, zeller, fehérrépa, brokkoli, hagyma, uborka, spárga, sárgarépa, spenót, burgonya, káposzta, paradicsom, retek, cékla, ananász, petrezselyem, hidegen sajtolt olajak, korpatermékek, sovány húsok, halak, hajdina, tojás kávé, teák.