Citrom

A citrom egy kis örökzöld fán terem (Citrus) természetes lelőhelye Ázsia. A gyümölcs használható gasztronómiai és egyéb célokra szerte a világon – elsősorban a levét hasznosítják, de gyakran felhasználják a héját is, főleg főzéshez és sütéshez. Citromlé mintegy 5-6% (kb. 0,3 M) citromsavat tartalmaz, ez adja a citrom savanyú ízét. A citrom pH értéke 2-3 között van. Ezáltal citromlé egy olcsó, könnyen hozzáférhető sav amely használható oktatási, tudományos kísérletekben is. Sok citromos ízű ital és édesség áll rendelkezésre, beleértve a limonádé és a citromos sörbet. Sok ételt a citrom tesz különlegessé, szerte a világon. A pontos eredete citromnak rejtély maradt, bár széles körben feltételezik, hogy citrom először Indiában növekedett. A dél-és délkelet-Ázsiában, ismerték e gyümölcs tulajdonságait és úgy használták, mint egy ellenszert a különböző mérgek ellen. A citrom bejött Európába (először Dél-Olaszországba) körülbelül az 1. században,az ókori Róma idejében. Ekkor azonban még nem volt széles körben termesztett a citrom. Később bevezették a Perzsiában, majd az Irakban és Egyiptomban a hetedik században. A citromot az irodalom a 10. században rögzítette először. A citromot mint dísznövényt is használták iszlám kertekben. A első jelentős citrom termesztés Európában kezdődött Genova közepén a 15. században. Később 1493 -ban, amikor Kolumbusz Kristóf hozott citrom magokat Hispaniola mentén, Amerikában is elkezdődött a termesztés, itt még csak díszítésre és orvoslásra használták. A 18. és a 19. században nagyon sokat ültettek belőle Floridában és Kaliforniában, ekkor kezdték használni a citromot főzésre és ízesítésre.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miso

A miso (miszo) egy gazdag, sós fűszer, ami a japán konyha nélkülözhetetlen eleme. A japánok …

Leave a Reply