A csicsóka, egy rég elfeledett növény, mely a napraforgófélék közé sorolható, és rendkívül finom, nép nyelven „édeskrumplinak” nevezik, hozzáteszem tévesen sorolják a burgonyafélék családjába. Számos előnnyel bíró kis csodagumó, melynek sokoldalú hasznosságát mindeddig alig használtuk ki. Pedig sokban segíthet a 21. századi bajaink ellen. A kanadai gumó elterjedését a hajózás segítette, hazánkban a 17. század körül érkezett, azóta termesztik és fogyasztják egyre inkább széles körben. Rendkívül gazdag vitamintartalommal bír, tartalmaz bétakarotint, A-, B1-, B2-, B3-, C-vitamint, valamint ásványi anyagokat, úgy mint káliumot, kalciumot, magnéziumot és a foszfort.
Cukorbetegek is fogyaszthatják, annak ellenére, hogy szénhidrát tartalma meglehetősen magas. Rosttartalma és esszenciális aminosav tartalma miatt sokkal alkalmasabb diétás étrendbe, mint a burgonya. A csicsóka segít az anyagcsere problémában szenvedőknek, illetve segít szinten tartani a vércukor szintet, ami miatt a túlsúly, elhízás, idegrendszeri gondok léphetnek fel. Nassolásra alkalmas a csicsóka-chips, mely éhségűző, illetve nem hizlaló, egészséges csemege. Modern korunk legfontosabb növénye, mely abszolút pozitív hatást gyakorol a szervezetre. Ezért ajánlott heti többször is fogyasztani. Ha beépítjük az étrendünkben, sokkal egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, és mindemellett karcsúbbak is lehetünk, rendben tartva a vércukor szintünket. Bármilyen formában elkészíthető, csak a képzelet szab határt, így tényleg mindenki étrendjébe beilleszthető.
Címkékcsicsóka cukorbetegség diéta napraforgó vitamin
Ezt mindenképpen olvasd el!
Amerikai diétázás
Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …