A recept 6-8 személyre:
40 dkg keserű, tehát étcsoki
4 evőkanál tejszín
2 evőkanál rum vagy más finom alkohol (gyerekek esetében elhagyható)
Tetszés szerinti gyümölcsök, például
1 egész ananász vagy ananászkonzerv
2 keményebb körte
2 banán
2 alma
pár szem eper
20 deka aszalt szilva
Elkészítése:
A gyümölcsöket megmossuk, szükség szerint megpucoljuk és kockára, karikára aprítjuk. Egy teflon edénybe öntjük a tejszínt, belekockázzuk a csokoládét, és nagyon lassú tűzön felolvasztjuk. Beleöntjük az alkoholt.
Ha az állaga krémes, akkor áttöltjük fondü edénybe (amely alatt kis mécses van, hogy folyékonyan, melegen maradjon a csokoládé), és minden vendég a villájára szúrja a tetszés szerinti gyümölcsöt, majd a csokiba mártja.
Laktató, és a gyümölcsök miatt mégis csak egészségesebb fogyasztási módja a csokoládénak, és nem tartalmaz lisztet, így lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják!
Jó tanács: Az étcsokoládé és a gyümölcsök számos értékes hatóanyagot tartalmaznak, így például vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat (flavonoidokat). Az étcsokoládé számos kutatás szerint csökkenti a vérrögök kialakulását, mérsékli a vérnyomást és javítja a kedélyállapotot (ún. boldogsághormon-tartalma miatt). Fogyasztása – magas kalória tartalma miatt – csak kis mennyiségben javasolt, de jótékony hatását így is kifejti!