Cukkini

Az uborka és a tök házasságából született cukkini világos- vagy sötétzöld színű zöldségféle, amely egyre népszerűbbé válik a patisszonhoz, padlizsánhoz hasonlóan. Courgettes-nek, cukkettinek is nevezik. A tökfélék családjába tartozó növény 10-30 cm hosszú kabak-termésének héja a világoszöldtől az erőteljes sötétzöld árnyalatig terjed, de lehet sárga, vagy sárga csíkos is. A különböző színű fajták beltartalmi értékei hasonlóak, a tápértékének zöme a puha héjában rejlik. Alacsony energiatartalma (32 kcal/100 g) miatt fogyókúrában bátran ajánlható, illetve megfelelő ételkészítési eljárást alkalmazva, a legtöbb diétás étrendben felhasználható. További tápanyagértékei jellemző a tökfélékre, így elhanyagolható mennyiségű zsiradékot (0,4 g/100 g), 1,5 g/100 g fehérjét, 5,3 g/100 g szénhidrátot tartalmaz. Nem emelhetünk ki egyetlen vitamint vagy ásványi anyagot sem, amelyből jelentősebb mennyiséget tartalmazna. Főszezonja májustól októberig tart, de az üvegházi termesztésnek és a világra jellemző gyors szállítási útvonalaknak köszönhetően ma már egész évben frissen kapható hazánkban is. A kisebb, zsenge cukkinit héjával együtt, míg a nagyobbakat meghámozva fogyaszthatjuk. Ugyanígy a zsenge termés magjai fogyaszthatók, míg az érettebbekét érdemes eltávolítani. Vásárláskor csak a kemény példányokat válasszuk, amelyek ellenállnak a nyomásnak. A zsenge termés aromája erősebb. 5 napig hűtőszekrény zöldségrekeszében, lazán papírba csomagolva eltartható, de érdemes frissen, közvetlenül a vásárlás után elkészíteni. A cukkini nagyon sokoldalú, az ételkészítés során egyaránt alkalmas levesek, köretek, feltét, egytálételek, töltött és rakott ételek elkészítéséhez, de akár nyersen salátákhoz, zöldséglevekhez is felhasználhatjuk vagy mártásba mártogatva is fogyaszthatjuk, de savanyíthatjuk is. A zsenge terméseket célszerű salátákba felhasználni, vagy feltétként elkészíteni, míg a nagyobbak levesnek, köretnek alkalmasak. Felhasználhatjuk zöldséglevesekhez,pörköltnek, de ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl puhára. Kitűnő nyári étel a cukkiniből készített krémleves. Köretként elsősorban főzve vagy párolva készíthetjük el. Itt szintén figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl puhára, hiszen így tálaláskor nem lesz a tányérunk dísze.Az utóbbi időbe a virágja is bekerült az ínyencek étlapjára töltve,bundázva,salátának.

Sokoldalúan felhasználhatjuk a termést, így feltétként is több formában tálalhatjuk. Különösen a vegetáriánusok fogyasztják így előszeretettel. Bundázva, ha a nagyobb cukkinit hosszában félbevágva, kimagozva felszeleteljük, s amikor rántott halat eszünk, gyermekeknek ezt adhatjuk. Grillezve, nyárson sütve, a húsokhoz hasonlóan fűszerezve, szintén kitűnő fogás. A zsenge termések alkalmasak töltött étel elkészítésére, míg az idősebb példányok kimagozva, felszeletelve, hagyományos rakott ételek elkészítésére is alkalmasak. Nyersen az alaposan megmosott, zsenge cukkinik használhatók fel kockára, hasábra, karikára vágva. Lassan itt a cukkini szezonja, így a legtöbb háziasszony számára elérhetővé válik, tehát bátran, változatos formában beépíthetjük a megszokott étrendünkbe.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Díszfű belső díszítésre

Belső díszítésekhezCsokrokban, virág összeállításokban, díszítésekhez, zöld kísérőnövényként is használhatjuk a füveket. Ezek szerény, de jól …

Leave a Reply