A diós és mákos bejgli nélkül elképzelhetetlen, a karácsony és a húsvét.
Azonban keveseknek sikerül minden alkalomra tökéletes bejglit sütni.
A tésztánál nagyon fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérséklet legyen.
A liszt és az élesztő aránya ugyanilyen fontos. 50 dkg liszthez 0,5 dkg élesztőt adjunk.,ha többet teszünk hozzá, sütésnél a tészta megreped, szintén megreped a tészta, ha a töltelék vagy túl kemény, vagy túl lágy. Az arányok itt is fontosak.
Hozzávalók (6 rúd):
- 1 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg zsír
- 60 dkg cukor
- 1 dkg élesztő
- 2 tojás
- 2 dl tej
- ½ dkg só
Töltelékhez
- 40 dkg mák
- 40 dkg dió
- 1 csomag fahéj
- ½ citrom
- 4 dkg morzsa
A lisztet, a vajat, a zsírt és 8 dkg porcukrot deszkán elmorzsolunk.
Egy dkg élesztőt gyengén cukros, langyos tejben felfuttatunk, és a tésztához vegyítjük.
Teszünk bele egy egész tojást, sót, jól összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány órát pihentetjük.
Utána a tésztát hat egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk, és mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk.
Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a szűrű tölteléket egészen a tészta széléig kenjük, a két végét egy ujjnyira visszahajtva a tésztát felsodorjuk, és a rudakat gyengén zsírozott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz.
Tojással megkenve egy fél óráig meleg helyen tartjuk, utána ismét megkenjük, és most már a hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad(megrepedezik).
Mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Ugyanezen mennyiségből készíthetünk 25 db mákos és 25 db diós kiflit is.
Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, leforrázzuk vele a mákot, majd belekeverjük a reszelt citromhéjat és egy késhegynyi fahéjat.
A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk, és az őrölt dióra öntjük.
Teszünk bele egy késhegynyi fahéjat, citromhéjat és 4 dkg morzsát.
A tölteléket szintén hidegen kenjük a tésztára.
Ügyeljünk, hogy a töltelék se túl sűrű, se túl híg ne legyen, mert akkor a tészta sütés közben fölreped.