Az igazi kínai konyha ételei azért annyira táplálóak és ízletesek,mert rövid idejű,de magas hőmérsékletű sütéssel-főzéssel-párolással készítik. Erre a wok a legalkalmasabb eszköz.
Ürüragu indiai módra
Elkészítési ideje 90 perc.
Hozzávalók
- 80 dkg ürücomb
- 40 dkg rizsborral20 dkg vöröshagyma
- 20 dkg kucsmagomba
- 1 dl olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dkg curry fűszerkeverék
- kakukkfű
- 5 dkg vaj
- őrölt bors
- só
Az apróra vágott vöröshagymát a forró olajon aranysárgára dinszteljük,majd hozzáadjuk a kis kockára vágott húst. Zúzott fokhagymával,curryvel,kakukkfűvel és sóval ízesítjük,meglocsoljuk kevés vízzel,majd fedő alatt félkészre főzzük. Beletesszük a cikkekre szelt gombát,a hússal együtt átpirítjuk,majd hozzáadjuk a felhevített vajon üvegesre pirított rizst.
Felengedjük 7,5 dl vízzel,lefedjük,és készre pároljuk.
Formába tesszük,forrón tányérokra borítjuk,majd azonnal kínáljuk.
Szecsuani csípős falatkák
Elkészítési idő 30 perc.
Hozzávalók
- 50 dkg marhahúscsíkok
- 4 zöldhagyma
- 2 zellerszár
- 4 sárgarépa
- 2 evőkanál kukoricaliszt
- 2 evőkanál szójamártás
- 2 evőkanál sherry
- 1 evőkanál Hoisin szósz
- 3 kiskanál csilimártás
- 3 evőkanál olaj
- csipetnyi só
A húst öt centiméter hosszú, vékony csíkokra vágjuk,megsózzuk és megforgatjuk kukoricalisztben. A sárgarépát és a zellert fölszeleteljük,a zöldhagymát fölaprítjuk. Az olajat fölforrósítjuk,egy perc alatt megfuttatjuk rajta a hagymát,majd beletesszük a húst és négy percig sütjük. Hozzáadjuk a zellert és a sárgarépát,majd két perc múlva meglocsoljuk a Hoisin mártással,a csilimártáshal a szójamártással és a sherryivel. Felforraljuk,egy perc alatt összepároljuk,majd párolt rizzsel körítjük.