Hozzávalók:
20 dkg Rama sütőmargarin,
20 dkg kristálycukor,
1 tojás,
35 dkg finomliszt,
2 evőkanál keserű kakaópor,
2 mokkáskanál sütőpor,
fél csomag vaníliás cukor,
a tetejére:
1 tojás,
3 evőkanál kristálycukor.
A puha (szobahőmérsékletű) margarint és a cukrot egy tálban, fakanállal kikeverjük. A tojást hozzáadjuk, és simára dolgozzuk. A lisztet a kakaóval, a sütőporral meg a vaníliás cukorral összekeverjük, majd a cukros margarinnal összegyúrjuk.
A tésztát hat egyenlő (körülbelül 13 dkg-os részre osztjuk, és egyenként jó ujjnyi vastagságú rudat sodrunk belőle, amiket egymás mellé, sütőpapírral bélelt nagy tepsibe fektetünk.
A tetejüket ujjunkkal kissé ellapítjuk úgy, hogy kétujjnyi széles tésztacsíkokat kapjunk. Felvert tojással mindegyiket lekenjük, a cukorral megszórjuk.
Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 Celsius fok; légkeveréses sütőben 175 Celsius fok) körülbelül 15 percig sütjük.
Vigyázzunk, hogy átsüljön, de nehogy kiszáradjon! 2-3 percnyi pihentetés után a tepsiben, még melegen fölvágjuk.
Egy rúdból 10 kekszet kaphatunk. Ha kihűlt, jól záradó fémdobozba (például: teás doboz) rakjuk, így tárolhatjuk!
Ideális lehet tavaszi vagy nyári kirándulásokhoz, egészen könnyű, akár hétköznap is gyorsan elkészíthető.