Az étkezés alapvető létszükséglet, testi-lelki egyensúlyunk megteremtésének eszköze. Természetesen örömforrás is.
A feng shui ebben az esetben is a harmóniára fekteti a hangsúlyt, tanácsait érdemes megfogadnunk. Ezek közül az egyik leglényegesebb, hogy étrendünk összeállításánál figyeljünk arra, melyik elemhez tartoznak a különféle élelmiszerek.
Az 5 elem: föld, fém, tűz, víz, fa.
Íze, tulajdonsága:
Föld – az édes elősegíti a megfelelő mennyiségű testnedvek képződését.
Fém – a csípős oldja a energiák pangását.
Tűz – a keserű felszárítja azon testnedveket, melyek a szív működését zavarják.
Víz – a sós erősíti az idegeket.
Fa – a savanyú javítja a máj működését.
Gabonafélék:
Föld – árpa, fehér rizs, köles, kukorica.
Fém – barna rizs, zab.
Tűz – hajdina, rozs.
Víz – búzapehely.
Fa – tönkölybúza, búza.
Zöldségfélék:
Föld – bab, brokkoli, cukkini, karfiol, padlizsán, paprika, répa, tök.
Fém – retek, hagymafélék, snidling, karalábé.
Tűz – articsóka, cékla, kelbimbó, fejes saláta, spárga.
Víz – csicseriborsó, lencse, szójabab.
Fa – paradicsom, sóska, kelbimbó, savanyú káposzta, ecetes uborka.
Gyümölcsök:
Föld – alma, banán, datolya, cseresznye, füge, dinnyék, őszibarack, sárgabarack, szőlő.
Fém – nincs.
Tűz – birsalma, körte.
Víz – ribizli.
Fa – áfonya, ananász, citrom, egres, eper, kivi, meggy, narancs, szeder, málna.
Húsok:
Föld – borjú, marha.
Fém – fácán, fogoly, fürj, liba, pulyka, vaddisznó, szarvas, őz.
Tűz – kecske, birka, bárány.
Víz – hal, garnéla, homár, kagyló, sertés.
Fa – csirke, kacsa.
Adjuk meg a módját az étkezésnek, figyeljünk az alábbiakra.
Az étkezés szertartása legalább olyan fontos, mint az, hogy mi kerül a tányérunkra. Mindig lassan együnk, ne kapkodva. Alaposan rágjuk meg az ételt. A gyümölcsöt főételként fogyasszuk, előtte és utána két óráig ne együnk mást. Étkezés után pihenjünk minimum 10 percig. Naponta legalább háromszor, de legfeljebb hatszor célszerű enni. Reggelire a föld elem ételeiből válasszunk gabonafélét és gyümölcsöt, ezek amellett, hogy egészségesek, 3-4 órán keresztül az éhségérzetet is megszüntetik. A tízórai és az uzsonna szintén a föld elemhez tartozó gyümölcs legyen. Délben és este úgy kell megválasztanunk az eledelünket, hogy lehetőleg mind az öt elemből legyen valami a tányérunkon. Figyeljünk arra is, hogy főzéskor csak a teljesen kész ételt sózzuk meg, mert így a só nem veszi belel magát az alapanyagokba. Naponta igyunk 2-2,5 liter folyadékot, ez lehet ásványvíz, tea, leves vagy gyümölcslé.
Ne sanyargassuk, inkább kényeztessük magunkat! Ne feledjük, hogy a táplálkozás nemcsak létszükséglet, hanem örömforrás is!