Sok adat van arra vonatkozóan, hogy az európai, amerikai országokban a leggyakoribb az elhízás az alacsonyabb szociális helyzetűek között. Ennek oka elsősorban a helyes táplálkozási ismeretek hiánya vagy elutasítása. Ez a jelenség már gyerekeik között is kimutatható. Különösen jól látható ez az Egyesült Államokban, ahol a népesség összetétele etnikai és szociális szempontból is igen heterogén. Így a részben rosszabb szociális helyzetű feketék között sokkal gyakoribb az elhízás, mint az amerikai fehérek között. Ez is elsősorban a nőkre vonatkozik. Ennek szerepe lehet annak, hogy a magasabb testsúly köreikben az egészség és a prosperitás jelképének tekintik, mint ahogy az afrikai országokban a soványság kifejezetten kedvezőtlen stigma. Bizonyos genetikai és kulturális tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában. Ezeknek az embereknek, főleg a nőknek a táplálkozási ismereteik igen hiányosak, nem ismerik vagy nem is hiszik el az elhízás szövődményeit, szociális problémáikat is nem egyszer evéssel kompenzálják, zsíros ételeket fogyasztanak, bőven isznak alkoholos és egyéb italokat. A szociális helyzettel összefüggő másik elhízás típus egyes jómódúak elhízása. Olyanokról van szó, akik foglalkozásuknál, szociális helyzetüknél fogva gyakran vesznek részt társas evészeteken, vacsorákon, fogadásokon, partikon. Üzletemberek, menedzserek számára ez például üzleti vacsorákon mindennapos, ahol az üzletmenethez tartozik, hogy a résztvevők kölcsönösen egymást felülmúlva oda-vissza vendégeljék meg egymást. Itt általában magas energiatartalmú, könnyen emészthető finom ételek kerülnek az asztalra, melyek kiválasztásában szinte nincsenek határok, hisz anyagi korlátok nincsenek, az evészeteket vagy a cég állja, vagy az adóból leírhatók.