Hozzávalók:
- 75 g vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 8 tojás
- 330 g cukor
- 85 g kakaópor
- 125 g liszt
- krémtöltelék
- 375 g étcsokoládé-bevonó, apróra vágva
- 180 ml tejszín
- 155 g vaj
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Két 20 cm-es fém tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A vajat és a vaníliát egy
lábosban kis lángon megolvasztjuk, majd félretesszük kicsit hűlni.
A tojásokat egy keverőtálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, és robotgéppel 8 percig keverjük, amíg könnyű, krémes
nem lesz és kb. a háromszorosára nem dagad. A kakaót és a lisztet kétszer jól átszitáljuk, azután a tojásos
keverékhez adjuk, majd lazán belekeverjük a vajat. A tésztát kettéosztjuk, és a kibélelt sütőformákba öntjük.
Kb. 25 percig sütjük, amíg a tészta elválik az edény falától. A tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd mindkettőt hosszában
félbevágjuk. A krémhez a csokoládét, a tejszínt és a vajat egy lábosba tesszük, és kis lángon kevergetve összeolvasztjuk.
Levesszük a tűzről, és a hűtőszekrényben lehűtjük, azután robotgéppel habosra keverjük. Végül az egyik tésztát egy tálra helyezzük, megkenjük töltelékkel, majd ugyanígy folytatjuk a többi tésztával és krémmel is. Tíz-tizenkét adag lesz belőle.
Hozzávalók:
- 125 g étbevonó csokoládé apróra vágva
- 155 g vaj
- 3 tojás
- 75 g finom kristálycukor
- 40 g sima liszt
- 40 g liszt, késhegynyi szárított élesztővel elkeverve
- 65 g őrölt mandula
- 80 ml likőr: Frangelico, Amaretto vagy Grand Marnier
A sütőt 160 ºC-ra előmelegítjük. A vajat és a csokoládét egy lábosba tesszük, és kis lángon melegítve simára
keverjük. A tojást, a cukrot, a lisztet, a mandulát, a likőrt és a vajas csokoládét egy tálban összekeverjük.
Sütőpapírral kibélelt, 20 cm-es, kerek tortaformába öntjük a tésztát, és 30 percig sütjük. Egy tűvel ellenőrizzük, elkészült-e. Felszeleteljük, és melegen kínáljuk egy pohár likőr kísérőjeként. Tíz-tizenkét adag lesz belőle.