Egészséges táplálkozásról folyamatosan hallunk, ha akarjuk, ha nem. Mindenki tudja, hogy a zsír rossz, a zöldség jó, pedig ez nem is igaz, vagy legalább is nem így. Elfelejtik mondani ugyanis a táplálkozással foglalkozó dietetikusok, hogy a szervezetnek szüksége van mindenre, nem lehet elvenni tőle a zsírt, a húst, a zöldségeket, a gyümölcsöket, semmit. Mindent mértékletességgel, és figyelemmel kell és szabad fogyasztani. Az évszaknak megfelelő táplálkozás a legjobb megoldás, ami jellemző volt az 50-60 évvel ezelőtt élőkre, ahol a súlyproblémák nagyon ritkák voltak. Tavasszal a méregtelenítés időszakában, rengeteg folyadékot kell fogyasztanunk, ekkor ették régen a füstölt, a pácolt ételeket. Nem hiába esik a húsvét, és a 40 napi böjt erre az időszakra, ugyanis, ekkor a szervezetből és az éléskamrából is kiürítették a húst, és annak maradványait. Ekkor sok tojást, tésztaféléket kell fogyasztanunk, és rengeteg D-vitamin termelődik a szervezetünkben. A fodormenta növény, ekkor már szedhető és teának kiváló. Nyáron érnek a magas tartalmú, piros gyümölcsök, melyekben az A- és C-vitamin mennyisége jelentős, illetve antioxidáns tartalmú. Ebben sz időszakban kell szárnyasokat, halakat, friss zöldségeket fogyasztani. Ekkor vesszük magunkhoz a B-vitaminokat és az E-vitamint. A kamillavirágzat, a cickafark, és csalánlevelek ekkor gyűjthetőek. Nyáron történnek a befőzések, melyek télre válnak tökéletes csemegévé, megőrizve ezzel a vitamintartalmukat. Nyár végén és ősz elején érnek a bogyós gyümölcsök, melyek szintén jelentős vitaminkészlettel bírnak. Összel a betakarításkor, a gabona, a kukorica és a savasabb gyümölcsök kerülnek előtérbe. Ekkor történtek a disznóölések, vagyis a sertés hús fogyasztás időszakának is nevezhetjük. A szüretelések során a must, és később a bor jelentős mennyiségű vitamint és antioxidánt tartalmaz. A legfontosabb növény ősszel a csipkebogyó, mely teának kitűnő, és immunrendszer védő anyagokat tartalmaz, szintén ekkor gyűjthető. Télen pedig, a zsír, a befőttek, a gyógynövények kerülnek előtérbe, ekkor kezdtek régen szalonnát, kolbászt és füstölt húsokat enni. Ne feledkezzünk meg az ekkorra már összeérett borról, és jelentős E-vitamin tartalmáról, antioxidáns hatásáról. Ha a XXI. századi emberek is követik ezt az évszaknak megfelelő táplálkozást, akkor nem kell lemondani semmi finomságról, és mégis egészségesen étkezünk.
Címkékévszak gyógynövények taplalkozas vitaminok zsír
Ezt mindenképpen olvasd el!
Amerikai diétázás
Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …