Rendelettel erősítik meg a hazai dinnye piaci pozícióját, azaz módosított jogszabállyal szabályozzák, hogy a gyümölcsnek milyen minőségi követelményeknek kell megfelelnie.
A rendelettel a rossz minőségű, gyakran kétes eredetű dinnyéket szeretnék kiszűrni a piacról, s kedvezőbb helyzetbe hozni a hazai őstermelőket.
A szabályozáson túl a kiemelt nyári élelmiszer ellenőrzés során is fokozott figyelmet fordítanak a dinnyék vizsgálatára. Az előírások szerint a gyümölcsnek, épnek, egészségesnek, tisztának, kártevőktől, idegen szagtól és íztől mentesnek kell lennie. Míg a multi cégeknél kapható gyümölcs nem mindig felel meg ezeknek a követelményeknek, az őstermelők áruját az esetek nagy részében hibátlannak találják az ellenőrök. Így nem véletlen, hogy egyre többen vásárolnak a piaci elárusítóhelyeken, vagy azoknál az alkalmi árudáknál, ahol feltüntetik, hogy a dinnye honnan származik. A városi piacon öt dinnyeárus kínálja a portékáját, hárman őstermelők, Cecéről, illetve Tengelicről viszik naponta a frissen szedett görög és sárgadinnyét a piacra.
A dinnye egyébként nem véletlenül az egyik legkedveltebb nyári csemege. Bármilyen furcsa, nem gyümölcs, hanem zöldségfaj. A görögdinnye a kobakosak családjába tartozik, s Afrika déli részéről származhat. A XVI. században már nálunk is termesztették, de igazán a XVIII. században terjedt el. Fogyasztásának számtalan kedvező hatása van. Fiatalít, méregtelenít, tisztítja a vesét, a májat, s mivel 90-95 százaléka víz, frissít, felüdít.
S az sem utolsó szempont, hogy 10 dekagramm mindössze 29 kalóriát tartalmaz, így ideális „mankó” a fogyókúrához.
A népszerű gyümölcs egyébként nem csak itthon keresett, kiváló exportcikk is: az idén mintegy 4800 hektár hazai földben megtermő, várhatóan 180 ezer tonna gyümölcsnek mintegy 70 százalékát külföldön értékesítjük.
Címkékdinnye gyümölcs kalória nyár őstermelő
Ezt mindenképpen olvasd el!
Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után
A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …