Ismert tény, hogy a vegetáriánusok száműzik étrendjükből az állati eredetű táplálékokat, nemcsak a marha- és disznóhúst, hanem a szárnyasokat és többnyire a halat is. A vegánok étrendjében pedig nem szerepel semmilyen állati eredetű táplálék, sem tej, sem sajt, se egyéb tejtermékek. A jól összeállított vegetáriánus diéta segíthet az ideális testsúly elérésében és fenntartásában, mivel a normál étrendhez képest sokkal kevesebb zsírt tartalmaz. A növény alapú táplálkozás több szervünkre is jótékony hatással van. A nagy rostbevitel miatt csökkennek az emésztési panaszok. A vegetáriánus étrend kevesebb telített zsírsavbevitellel jár, ami a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét is csökkenti, valamint csökkenhet a vérnyomásunk, a vastagbélrák, epekő, vesekő és cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az antioxidánsokban, fito vegyületben gazdag gyümölcsök és zöldségek fokozott bevitele a daganatos betegségek megelőzését is segítheti. Persze jól végig kell gondolni, hogy mit és mennyit eszünk, nem könnyű szakszerűen összeállítani az étrendet, ehhez igényelhetjük szakértő segítségét is, hiszen a rosszul összeállított étrend akár hiánybetegségekhez is vezethet. Fontos, hogy nagy rosttartalmú, fehérjében gazdag, de minimális zsírt tartalmazó ételeket fogyasszunk. Étrendünk tartalmazzon zsírszegény vagy alacsony zsírtartalmú tejet, túrót, sajtot, joghurtot, csicseriborsót, szója vagy mandula tejet, tofut, szójából készült húspótlókat, babot, diót, teljes kiőrlésű gabonát és rengeteg gyümölcsöt, zöldséget. A zöld leveles zöldségek, saláták lúgosítanak, ellensúlyozzák a hús savasító hatását.Kerüljük a zsírban sült ételeket, édességeket, cukros ételeket. Figyeljünk oda arra, hogy elkerüljük a túlevést. Inkább többször akár ötször is együnk egy nap, de mindig kisebb adagokat. Nem szabad elfelejtenünk a mozgás fontosságát sem.
Ha csökkentjük a kalória-bevitelt, többet mozgunk, tudatosabban odafigyelünk arra, hogy miből mennyit eszünk, és nem utolsósorban kitartóak vagyunk, biztosan sikerül lefogynunk. A hangsúly azonban nem a kevesebb táplálékon, hanem a kiegyensúlyozott étrenden van. A vegetáriánusok is körülbelül ugyanolyan mennyiségű élelmiszert fogyasztanak mint a vegyesen táplálkozók. Tehát a fogyáshoz nem kevesebb élelmiszert, hanem más típusú, vagyis növényi eredetű élelmiszert kell fogyasztani, hiszen utóbbiaknak alacsony a zsír- és energiatartalmuk, viszont magas a rosttartalmuk. Fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű B12-, D vitamint, ezen felül pedig elegendő vasat, fehérjét, kalciumot, és cinket fogyasszunk. A vitaminkészítmények nagy segítségünkre lehetnek ebben, de jobb ha természetes táplálékból nyerjük őket.
Címkékdiéta étrend fogyás vega vegetarianizmus
Ezt mindenképpen olvasd el!
Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.
Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …