Almaleves:
Hozzávalók (4 személyre):
-4 db alma (piros héjú legyen,mert a zöld alma héjában glutén van)
-3 dl főzőkrém (tisztán növényi eredetű)
-2 csapott evőkanál rizsliszt
-2-4 e.kanál cukor
-fél citrom reszelt héja
-1 citromkarika
-1 db egész fahéj
-1 m.kanál szegfűszeg
-fél rúd vanília
Elkészítése:
-A citromot felforraljuk kevés vízben,hozzáadjuk a szegfűszeget, reszelt citromhéjat, fahéjat és vaníliát.
-Ha kihűl,szűrjük le.
-Az almát meghámozzuk,megtisztítjuk a magháztól és cikkekre vágjuk.
-A fűszeres vízben feltesszük főni, közben hozzáadjuk a cukrot.
-A megfőtt almát turmixoljuk össze.
-Néhány evőkanál forró levessel keverjük el a simára kevert főzőkrémet és a rizslisztet, majd folyamatosan keverve öntsük vissza a levesbe.
-Melegen és hűtve is fogyasztható.
-Díszíthetjük citromkarikával, főzőkrémből készített habbal .
Burgonyarózsákkal díszített malacsült
Hozzávalók (4 személyre):
-1 kg bőrös malachús
-fél kg burgonya
-2 evőkanál olaj
-1-2 kávéskanál só
-1 m.kanál őrölt fehérbors
-néhány szem borókabogyó
-1 evőkanál főzőkrém (növényi eredetű)
-1 m.kanálnyi reszelt szerecsendió
-1 kávéskanál margarin (tisztán növényi olajból készült)
Elkészítése:
-Megmossuk a húst, megtöröljük és bevagdossuk annyiszor, amennyi szeletre szeretnénk majd vágni.
-Sóval és borssal bedörzsöljük,betesszük a hűtőszekrénybe 30 percre.
-Egy evőkanál olajon mindkét oldalát átsütjük.
-Öntünk alá kevés vizet, mellétesszük a borókabogyót,majd lezárt gyorsfőző edényben pároljuk majdnem puhára.
-Beletesszük tűzálló tálba , a megmaradt húslével meglocsoljuk , majd szép pirosra sütjük a sütőben.
-A meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük , leszűrjük, majd lefedve hagyjuk néhány percig.
-Burgonyanyomón megtörjük,sózzuk, hozzákeverjük a főzőkrémet, a margarint és a szerecsendió reszeléket.
-Sűrű burgonyapürét kell kapunk.
-A burgonyapüréből kis formázott halmokat alakítunk ki,egy vékonyan kiolajozott lapos tepsire.
-Pirosra sütjük a sütőben.
-A pirosra sült malachúst együtt tálaljuk a burgonyarózsákkal.
Ananászital:
Hozzávalók (2 személyre):
-1 doboz lehűtött ananászkarika konzerv
-2 dl rizstej
-1 kávéskanálnyi őrölt fahéj
Elkészítése:
-Az ananászdarabokat összeturmixoljuk kevés lével.
-A díszítéshez félreteszünk 1 karikát
-Hozzáöntjük a tejet és a többi ananászlét,majd tovább turmixoljuk.
-Kiöntjük hűtött poharakba.
-Félbevágott ananászkarikával vagy fahéjrúddal díszíthetjük.
Laktózmentes foszlós kalács:
Hozzávalók:
-10 dkg porcukor
-1 csomag vaníliás cukor
-50 dkg sima liszt
-3 dkg élesztő
-fél citrom reszelt héja
-1 egész tojás
-2 tojás sárgája
-10 dkg laktózmentes olvasztott vaj
-2 dl laktózmentes tej
Elkészítése:
-Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben.
-Géppel összedolgozzuk a hozzávalókat. Közepes lágy tésztát kapunk.Akkor lesz jó, ha a tészta hólyagos lesz és elválik a tál falától.
-A keverőtálban hagyjuk a tésztát kelni, előtte kicsit belisztezzük, alá is lisztet szórunk. Letakarjuk, meleg szobahőmérsékleten kelesztjük kb. 30 percig.
-Amikor duplájára kelt,óvatosan összegyúrjuk lisztezett deszkán, három csíkra vágjuk és csíkokat megtekerve összefonjuk.
-Sütőtálat kikenjük vajjal,beletesszük, még 20 percet pihentetjük, majd megkenjük egy egész felvert tojással.
-Előmelegített, de nem forró sütőben közepes hőfokon kb.45 percig megsütjük.