A görhét nem sokan ismerik. Ez régen a szegény emberek kenyere volt, mert búzakenyér ritkán került az asztalukra. A görhe kukoricalisztből készült – eredetileg kenyérpótló – lepényféle volt. Mezőszemerén idén is megrendezik az immáron 9. Görhe-napot július első szombatján, melyre szeretettel várják az érdeklődőket. Természetesen eredeti, hamisítatlan helyi görhét is kóstolhatnak az ide látogatók, a sok színes program mellett.
Aki mégsem tudna eljönni mezőszemerei görhét kóstolni, az bátran álljon neki a görhe elkészítésének, mert nem túl bonyolult, avatatlan kezek is el tudják készíteni.
A vajat fel kell olvasztani egy kis tálba. Az aludttejet és a tojásokat habosra keverjük, majd beleszórjuk a cukrot, sót, reszelt citrom héját, sütőport, a kétféle lisztet és a felolvasztott vajat. Addig keverjük, míg habos, egynemű massza nem lesz. A tepsit kivajazzuk majd zsemlemorzsával behintjük. A masszát a kikent tepsibe öntjük, a tetejét egyenletesre simítjuk, és az előmelegített közepesen forró sütőbe tesszük. 170 fokon megsütjük (akkor jó, amikor beleszúrunk egy fogpiszkálót és úgy ki tudjuk húzni, hogy semmi nem ragad rá. kb. fél óra-40 perc). Ha a teteje idő előtt barnulna, alufóliával kell lefedni.
Ha kész felkockázva tálaljuk. Ehetjük túróval, lekvárral, körözöttel is.
Hozzávalók:
25dkg cukor
· 20dkg kukoricaliszt
· 10dkg finomliszt
· 10 dkg vaj
· 2dl aludttej vagy kefír
· 2 tojás
· 1 citrom reszelt héja
· 1 zacskó sütőpor
· 1 teáskanál só
· tepsihez vaj és zsemlemorzsa
Jó étvágyat kívánok!