Ünnepélyes alkalmon, nagy ünnepeken elképzelhetetlen, hogy a család asztalára ne kerüljön torta.
A torták előkészítéséhez türelemre, feldiszítéséhez ízlésre és kézügyességre van szükség.
Többféle tortalapot lehet kapni, de a saját készítésű sütemény a család ízlésének megfelelően ízesíthető.
10 dkg vajat habosra keverünk 10 dkg puhított csokoládéval vagy 5 dkg kakaóval, amit két kanál vízzel előbb elkeverünk, hozzáadunk 14 dkg cukrot és egyenként 7 tojássárgáját.
Ezeket az anyagokat jó habosra keverjük.
Ezután hozzájön még 10 dkg darált dió vagy mandula, egy késhegynyi szalalkáli, és végül a tojások keményre vert habja.
Kerek formában két részben sütjük meg, vagy tepsiben egyszerre.
Ha tepsiben sütjük, kihűlés után két lapra vágjuk.
Grillázskrém:
1 egész tojást és 3 tojássárgáját 15 dkg cukorral gőz fölött sűrűre főzünk.
Hűlni hagyjuk, majd 20 dkg vajjal habosra keverjük. 10 dkg cukrot világossárgára pirítunk, hozzákeverjünk 10 dkg darált diót, vizezett deszkára borítjuk, s olajozott nyújtófával elnyújtjuk. Amikor megszilárdult, porrá törjük, apró lyukacsos tésztaszűrőn átszitáljuk.
A szitált részét a krémhez keverjük, ezzel a tortát megtöltjük.
Kívül is ezzel vonjuk be.
A fennmaradó darabos grillázzsal a torta tetejét és oldalát megszórjuk.
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg csokoládé vagy 5 dkg kakaó
- 14 dkg cukor
- 7 db tojás
- 10 dkg dió vagy mandula
- késhegynyi szalalkáli
Krémhez
- 1 db tojás és 3 db tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 10 dkg darált dió