Minden gyümölcsöt el lehet tenni cukor nélkül. A befőzéshez használt eszközök, lábas, szűrő, fakanál konyha ruhák kifogástalanul tisztának kell lenniük. Először is az üvegeket mosogatószerrel, meleg vízzel, kefével kimossuk, meleg vízzel többször kiöblögetjük, tiszte helyre leborogatjuk. Inkább szárítjuk mint töröljük. Törölni csak olyan ruhával szabad, amelyik nem szálas. A gyümölcsöt válogassuk ki, csak hibátlan, egészséges gyümölcsöt tegyünk el. Jól megmossuk több vízben, tészta szűrön vagy szitán lecsöpögtetjük.. Minden, cukor nélkül eltett gyümölcsre felforralt és lehűtött vizet kell önteni. Ha berakjuk az üvegekbe, szalicilt teszünk a tetejére, aztán öntjük rá a vizet, de csak háromnegyed részig, celofán papírral lekötjük. Ha patentos üvegbe rakjuk, mielőtt a gumit rátesszük, az üveg száját jól letöröljük. A gumigyűrűket előzőleg kifőzzük. Nagyon gondosan kell a lezárókapcsot rátenni. A kifőző edénybe egy sor újságpapírt tegyünk, aljára kevés vizet tegyünk úgy rakjuk rá az üvegeket. Lassan melegítsünk fel. Egészen tiszta ruhát mártsuk vízbe, nem kell kicsavarni, takarjuk vele le az üveget. Ha kifőtt nem vesszük re róla a vizes ruhát mert ha hirtelen szárad a papír elreped. De ha mégis elrepedne, azonnal kössük le még egy papírral, nem kell újra főzni. A gőzölő edénybe hagyjuk kihűlni, ha kiszedjük, töröljük szárazra az üvegeket, ügy tegyük el. Amit csak lehet száraz dunsztba tegyük párnába vagy pokrócba becsomagolva. Úgy tarthatók el sokáig, ha tiszta, szellős a kamránk.
Címkékgyümölcs kamra szalicil száraz dunszt
Ezt mindenképpen olvasd el!
Császárrétes
A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …