Ha valaki latex- vagy pollenallergiában szenved, megvan az esélye rá, hogy egyes zöldségekre, gyümölcsökre, fűszerekre is hasonlóan, allergiával reagál a szervezete. Ezt a jelenséget keresztreakciónak nevezzük, és az oka az, hogy bizonyos, még rendszertanilag egymástól távol álló növények fehérjéinek szerkezete nagy fokú hasonlóságot mutathat. Ami még szokatlan ebben a jelenségben, hogy az egyik allergént belélegezzük, a másikat pedig táplálékként lenyeljük.
Ha a zöldségeket sütjük, pároljuk vagy főzzük, akkor egyes esetekben az általuk kiváltott allergiás reakció csökken. A felnőtt lakosság 3 százaléka tapasztal allergiás reakciókat gyümölcs vagy zöldség fogyasztása után. Enyhébb esetben ez csalánkiütéssel, émelygéssel, hányással, hasi fájdalmakkal jár.
Lássuk, melyek a leggyakoribb keresztreakciók, amelyek a zöldség-gyümölcs allergiákat kiváltják.
Aki allergiás a nyírfa pollenére, érzékeny lehet a szilvára, sárgabarackra, őszibarackra, kivire, cseresznyére, körtére és az almára. A zöldségek közül a paradicsomra, burgonyára, paprikára és a sárgarépára, a magvak közül pedig a mandulára, a mogyoróra és a földimogyoróra, dióra és a paradióra.
Annál, aki a fűpollenekre allergiás, szintén előfordulhat sárga- és görögdinnye, borsó és paradicsom, illetve földimogyoró allergia.
A fekete üröm pollenére való érzékenység hajlamosíthat a napraforgómag, görögdinnye, petrezselyem, paszternák, zeller, sárgarépa és zöldpaprika allergiára.
A latex-allergia összekapcsolódhat a füge-, banán, avokádó, kiwi, papaya, burgonya és paradicsom allergiával.
Címkékallergia gyümölcs keresztreakció zöldség
Ezt mindenképpen olvasd el!
Hogyan tegyük otthonunkat allergénmentessé?
Sokan az otthonukban található allergénekre érzékenyek, amelyek tüsszögést, orrdugulást és egyéb reakciókat okozhatnak. Néhány dologra …