Az agyvérzést korunk népbetegségeként tartják számon. A világon a harmadik leggyakrabban halált okozó kór.
Különösen veszélyeztettek azok az emberek, akiknek magas a vérnyomása, túltápláltak, illetve az életükből hiányzik a rendszeres testmozgás. Ezen kívül még a dohányzás, az alkohol és kábítószer-fogyasztás, valamint az örökletes tényezők is növelhetik az agyvérzés kockázatát. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a betegek jelentős részénél ezek a kockázati tényezők halmozottan jelentkeznek.
Idősebb korban az agyér betegség kockázata nő, ezért ezekre a kockázati tényezőkre fokozottabban oda kell figyelni.
A megelőzés érdekében fontos
– a dohányzás abbahagyása, abbahagyás esetén a dohányzók kockázata csökken és évek múlva eléri a nemdohányzók kockázatát
– az alkohol fogyasztás mérséklése, a nagy mennyiségű alkohol növeli a vérnyomást,
– a rendszeres testmozgás, a hét 5 napján legalább 30 percnyi rendszeres testmozgás, ez akár séta is lehet
– a magas vérnyomás rendszeres ellenőrzése
– a stressz csökkentése
– a cukorbetegségre való odafigyelés és a cukorbetegség karbantartása
hozzájárul az agyvérzés kialakulásának megelőzésére.
Az étrendbe fontos az egészséges táplálkozás beépítése, mert ezáltal csökkenteni tudjuk a koleszterin szintet. Naponta többször fogyasszon gyümölcsöt vagy zöldséget, iktassa be étrendjébe a rostban gazdag ételeket (pl. zabpehely), fontos a kalciumban gazdag ételek fogyasztása. Ezenkívül még jót tesz a megelőzés érdekében a szójatermékek, a tengeri vagy édesvízi halak, mint pl. a busa fogyasztása.
Figyeljünk oda egészségünkre, mert az agyvérzés nemcsak az egyéni tragédiát okoz, hanem súlyos terheket ró a beteg családjára is.
Címkékagyvérzés agyvérzés megelőzése cukorbetegség kockázati tényezők magas vérnyomás
Ezt mindenképpen olvasd el!
Az iszkémiás állapot megelőzése
Napjainkban már sok mindent tehetünk szervezetünk és testünk betegségeinek megelőzésére, bár legyen az gyógyszeres vagy …