A forró víz több más anyag mellett alkaloidokat old ki a kávéból és a teafűből. Az alkaloidok növényi anyagok, amelyek befolyásolják az agy és a gerincvelő működését. Túladagolva mérgezőek. Alkaloid például az atropin, a kinin, a heroin, a morfium, a nikotin. A kávé és a tea egyik alkaloidja a koffein. Korábban úgy vélték, a teában tein van, de ezt a nézetet megcáfolták. A kávé koffeintartalma 1,2-1,4 százalék, a koffeinszegény fajtáé 0,1 százalék. A tea lényegesen több 0,5 százalék koffeint tartalmaz. Ez azonban összekapcsolódik a tannin nevű csersavval, ami a gyomorban és a bélben késlelteti a koffein felszívódását. ezért a tea, élénkítő hatása később érvényesül, de tovább tart. A kávé koffeinje a szíven át a vérkeringést élénkíti, teáé az agyat és a központi idegrendszert. Nagymértékben a koffein, mérgező. A halálos adag tíz gramm. Ekkora mennyiség száz csésze kávéban található. A koffein nem koncentrálódik a szervezetben, a bevitt mennyiség fele három-öt óra alatt leépül, huszonnégy óra alatt pedig szinte teljesen kiürül. Újabb kutatások szerint még a sok, napi hat csészében található koffein sem rizikófaktora a szívkoszorúér megbetegedéseknek, továbbá a cukorbetegségnek, a májcirrózisnak, a magas vérnyomásnak, a gutaütésnek és a daganatos betegségeknek sem. A köszvény és a gyomorfekély kialakulásában sincs szerepe: ezek kiváltó okai sokkal inkább a helytelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás. Tea és kávé a terhesség alatt? A magzat mája természetesen nem tudja olyan könnyen lebontani a koffeint, mint a felnőtté. Három-négy napra van szüksége, hogy az anya szervezetéből kapott koffeinmennyiség felét feldolgozza. Még nem vizsgálták meg alaposan, hogy ez árt e a magzatnak. Az azonban tény, hogy az anya magas koffeinfogyasztása, napi nyolc csésze kávénál vagy teánál is több, szélütési rendellenességhez vezethet.