
A forró víz több más anyag mellett alkaloidokat old ki a kávéból és a teafűből. Az alkaloidok növényi anyagok, amelyek befolyásolják az agy és a gerincvelő működését. Túladagolva mérgezőek. Alkaloid például az atropin, a kinin, a heroin, a morfium, a nikotin. A kávé és a tea egyik alkaloidja a koffein. Korábban úgy vélték, a teában tein van, de ezt a nézetet megcáfolták. A kávé koffeintartalma 1,2-1,4 százalék, a koffeinszegény fajtáé 0,1 százalék. A tea lényegesen több 0,5 százalék koffeint tartalmaz. Ez azonban összekapcsolódik a tannin nevű csersavval, ami a gyomorban és a bélben késlelteti a koffein felszívódását. ezért a tea, élénkítő hatása később érvényesül, de tovább tart. A kávé koffeinje a szíven át a vérkeringést élénkíti, teáé az agyat és a központi idegrendszert. Nagymértékben a koffein, mérgező. A halálos adag tíz gramm. Ekkora mennyiség száz csésze kávéban található. A koffein nem koncentrálódik a szervezetben, a bevitt mennyiség fele három-öt óra alatt leépül, huszonnégy óra alatt pedig szinte teljesen kiürül. Újabb kutatások szerint még a sok, napi hat csészében található koffein sem rizikófaktora a szívkoszorúér megbetegedéseknek, továbbá a cukorbetegségnek, a májcirrózisnak, a magas vérnyomásnak, a gutaütésnek és a daganatos betegségeknek sem. A köszvény és a gyomorfekély kialakulásában sincs szerepe: ezek kiváltó okai sokkal inkább a helytelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás. Tea és kávé a terhesség alatt? A magzat mája természetesen nem tudja olyan könnyen lebontani a koffeint, mint a felnőtté. Három-négy napra van szüksége, hogy az anya szervezetéből kapott koffeinmennyiség felét feldolgozza. Még nem vizsgálták meg alaposan, hogy ez árt e a magzatnak. Az azonban tény, hogy az anya magas koffeinfogyasztása, napi nyolc csésze kávénál vagy teánál is több, szélütési rendellenességhez vezethet.
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!