A fokhagyma már az időszámításunk előtti negyedik évezredben is használatos volt gyógyításra az ókori Egyiptomban, Rómában, Görögországban. Igen népszerű gyógynövény, nem véletlenül: csökkenti például a koleszterinszintet, rákmegelőző, jó fertőzések ellen, még a fogyásban is segíthet.
A fokhagymában allicin található, ami kéntartalma miatt antibakteriális hatóanyag. Az allicin csak abban az esetben szabadul fel, ha a fokhagymát összezúzzuk, a főzés viszont tönkreteszi, ezért célszerű inkább nyersen fogyasztani. A fokhagyma tartalmaz még A- és C-vitamint, szelént is.
Ez a növény nagyon jó étvágycsökkentő. Erős illata az agyban az elégedettség központját stimulálja, csökkentve az éhségérzetet. A fokhagyma növeli az agy érzékenységét a leptinre, ami egy zsírsejtek által kiválasztott hormon, az étvágyat szabályozza. Más módokon is érvényesül a fogyasztó hatás: a fokhagyma az idegrendszert is stimulálja, ami adrenalint választ ki, s ez felgyorsítja az anyagcserét. A gyorsabb anyagcsere hatására több kalória ég el, tehát kevésbé hízunk.
A fokhagymáról kimutatták, hogy nyersen összetörve nagyobb mennyiségben választja ki a jó hatású allicint. Ezért adjuk bátran zúzva salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz, öntetekhez. Vékonyra szeletelve is nagyszerű ízesítője lehet sokféle ételnek, többek közt az olasz tésztaszószoknak.
Egyetlen negatív hatása a leheletünkön érződő szaga. Ha ettől meg akarunk szabadulni, rágjunk friss petrezselymet, mentát, narancs- vagy citromhéjat, édeskömény magot.
Címkékdiéta egészséges étkezés fogyás fogyokura fokhagyma túlsúly
Ezt mindenképpen olvasd el!
Amerikai diétázás
Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …