Ha a mártás túl híg lett?
• Egy kávéskanál lisztet (lehet burgonya vagy rizsliszt is) egy csésze hideg vízben simára keverünk, majd állandó keverés közben belecsurgatjuk a mártásba. Felfőzzük, így kapjuk meg a kívánt sűrűséget.
• Habverővel kevés burgonyapüréport keverünk a híg mártásba, így sűrűbb lesz.
• Továbbforralással is sűríthetünk, de csak azoknál a mártásoknál, amelyekhez tojássárgáját nem adtunk, mert ez összefut a forralásnál.
Ha sűrű a mártás?
• Húslevessel, tejjel, tejszínnel vagy más folyadékkal hígítjuk, aszerint, hogy milyen mártást csinálunk.
Ha a mártás túl világosra sikerült?
• Még egy kevés rántást készítünk, a lisztet kissé barnábbra pirítjuk, és hozzákeverjük a világos mártáshoz. (Vigyázzunk nehogy sűrű legyen!)
• Kevés cukrot pirítunk és hozzákeverjük a mártáshoz.
• Segíthet néhány csepp barnaszósz alapanyag.
• Néhány csepp szójamártást is felhasználhatunk színezésre. Ez az eredeti ízt hangsúlyozhatja.
Ha leégett az étel?
• A fazék tartalmát óvatosan átöntjük egy másík edénybe. Vigyázat! A leégett aljból semmi se kerüljön át! (Ez csak á kevéssé lepirult ételnél segít.)
• Ha az egészben sütött hús lesült, azonnal tegyük át másik edénybe, öntsük rá a zsírt, de a lesült részt ne kaparjuk fel. Adjunk hozzá 2-3 darabka felvágott vöröshagymát, vagy száraz kenyérhéjat. Mindkettá magába szívja az égett szagot.
• A lesült étel kellemetlen ízét a következőképpen vehetjük el: tegyük az ételt tiszta lábosba. Pirítsunk egy-két szelet kenyeret. óvatosan fektessük a párolgó étel fölé, és ruhával fedjük be.
• Az égett zsírt is megjavíthatjuk, ha 1 kg zsírhoz 3 dl vizet öntünk, és addig forraljuk, amíg a víz elpárolog. Mielőtt a víz végképp elpárologna, egy fej vöröshagymát teszünk a zsírba, majd 10 perc múlva kiszedjük. Ha az égett szag még mindig érződik, újból hagymát teszünk a zsírba. Ezután már ismét fehér és jóízű lesz.